2 Alice Tegnér

Vid en städning i min pappas lägenhet hittade jag ovanstående album, och förflyttades till min barndom. Jag kommer ihåg att den där skivan (och andra) gick varma hemma i huset när jag var barn. Vår mamma sjöng inte med oss, hon hörde nog till en av alla dem som blivit tystade i skolan som barn.

Alice Tegnér har det gemensamt med förra veckans tonsättarinna (Elfrida Andrée) att hon hade en far som uppmuntrade henne och såg till att hon fick förkovra sig i musiken. Alice föddes 1864 som barn nummer två av fyra, till Sofie och Eduard Sandström. Familjen bodde i Karlshamn och pappa Eduard var sjökapten och därmed frånvarande långa perioder.

Som barn var Alice och systern Nanna omgivna av musiken. Dels ifrån pappan som tog med sig musik hem från sina resor, men också från tjänstefolket som sjöng visor under arbetet i köket.

Redan när Alice var ungefär 3 år gammal insåg hennes pappa att hon hade en sällsynt musikalisk begåvning. Hon fick mycket uppmuntran, men förmanades också att ”vara ödmjuk”. Eduard ordnade så att Alice fick pianolektioner av flera professionella musiker som bodde i staden.

Efter studier på Åhlinska skolan i Stockholm, var Alices förhoppning att kunna söka in på Kungliga musikaliska akademiens konservatorium. Men samma år som Alice avslutade skolgången avled hennes far efter en olycka ombord på skeppet Falco. Alice flyttade då hem till Karlshamn igen, och deltog under det kommande året i konfirmationsundervisningen. Efter detta kände hon sig tvingad att söka en utbildning som kunde ge henne försörjning, vilket gjorde att valet föll på lärarinneseminariet i Stockholm. En vårtermin i Stockholm bodde Alice hos sin syster Nanna och hennes man. I deras hem fanns ett piano, och Alice kunde få pianoundervisning av Ludvig Norman.

Alice tog sin lärarinneexamen 1883 med mycket goda betyg, och fick sin första tjänst som guvernant i Finland. Efter ett år hos godsägaren Grotenfelt kom hon hem till Sverige och fick en motsvarande tjänst hos en bokförläggare i Tullinge. Dennes hustru var syster till Jacob Tegnér, som Alice kom att gifta sig med.

Alice Tegnér 1884

Alice blev myndig 1885. Hon var då förlovad med Jacob, och insåg att när de gifte sig skulle han bli hennes förmyndare. De gifte sig i Asarums kyrka i oktober 1885, och åkte på bröllopsresa till Köpenhamn. Äktenskapet var till en början lyckligt. Alice hade till en början en del privatelever som undervisades hemma i parets lägenhet, och hon undervisade också på sin gamla skola.

Alice ville hela tiden lära sig nya saker, bilda sig, och hade lätt för att lära sig nya saker. Hennes önskan att studera komposition och förkovra sig förstods inte alltid av maken, som tyckte att hon redan kunde tillräckligt.

Alice och Jacob fick två söner. Och trots att Alice hade fullt upp med deras uppfostran och alla uppgifter i hemmet, så hittade hon tid för att ta lektioner i bl.a. komposition, pianospel och sång.

Redan under året i Finland hade Alice börjat komponera sånger och visor. Senare hittade hon på sånger och texter till de båda sönerna.

Under året 1897–1897 färdigställde hon fyra häften med sånger med titeln ”Sjung med oss mamma!”. Dessa sjöngs inte bara av hennes söner, utan av deras vänner och föräldrar och spred sig på så vis.

Makarna Tegnér bodde under en period i Djursholm, och då tjänstgjorde Alice i kapellet som kantor, samtidigt som hon undervisade i Djursholms samskola.

Alice Tegnér anses vara den främsta komponisten av barnvisor under 1900-talets första hälft. Hon var en av de första som skrev utifrån barnets perspektiv. Men hon har också komponerat mycket annat. ”Gläns över sjö och strand”, en av våra vackraste julpsalmer har hon skrivit. Men det finns också en barnopera (som framfördes ett flertal gånger, bl.a. på operan i Stockholm), violinsonater, körverk, kantater, romanser, musik för piano och cello.

Vidare läsning:

”Alice Tegnér Musikskapare”, Gudrun Tegnér, redaktör, utgiven på Bo Ejeby Förlag
Boken innehåller även mycket noter, såväl körstycken som solosånger och instrumentala verk.

Tips på körmusik:
Ej med klagan/Gör portarna höga/Herren är mitt ljus
(SATB)
Utgiven på Wessmans

Tre psaltarpsalmer (Loven Herren, som i höjden bor, Loven Gud i himmelshöjd, Herren är min Herde)
(SATB)
Utgiven på Wessmans

Ute blåser sommarvind (SATB, olika arrangörer)
Utgiven på Wessmans

Betlehems stjärna (olika arr)
Utgiven på Wessmans

I boken ”Alice Tegnér Musikskapare” finns förutom en mängd solosånger (t.ex. ”Psaltare och lyra”, ”Pingsten ljuva tid”), kortare pianostycken, instrumentalstycken, verk för damkör bl.a.:

”Då tvänne barn” (SSAA)
Jesusbarnets födelsedag (SSA)
Maria i törneskog
Oktober (SAA)

För blandad kör (SATB) bl.a:
Ej med klagan
Farväl
Nyårshymn
Vintertröst
Salig, ja salig

Prenumerera på bloggen:

En kommentar till “2 Alice Tegnér”

  1. Så trevligt med inbäddade videor så kan man direkt lyssna på musiken också.
    ”Advent”, ”Herren är min herde” finns att köpa hos Gehrmans.
    ”Ej med klagan” köper man hos Wessmans.
    Men hur är det med det fjärde stycket, ”Vintertröst”? Ingår det i Gudrun Tegnérs bok? Jag hittade det varken hos Gehrmans, Weemans eller Bo Ejeby förlag. – Det här är ett av de större problem jag har stött på under mina forskningar i körmusik skriven av kvinnor de senaste åren, att det är förbaskat svårt att få tag på noterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.