Veckans tonsättarinna 45

Juana Inés de la Cruz

”I don’t study to know more, but to ignore less.”

Juana Inés de la Cruz

Vi håller oss kvar i Sydamerika ett tag, och lyfter fram den här mexikanska nunnan, som torde vara en av världens allra första feminister!

Juana föddes 1648 (?) i den lilla byn Nepantla utanför Mexico city.

Juana 15 år gammal

Vid den tiden hade Mexiko varit en spansk koloni i över 100 år, och det fanns ett mycket komplext klass-system. Juanas morföräldrar var spanjorer, vilket innebar att de tillhörde överklassen. Juana föddes utom äktenskapet, och hennes far som var spansk militär, lämnade modern att ensam ta hand om och uppfostra döttrarna. Tack vare morföräldrarnas klasstillhörighet hade familjen en behaglig tillvaro.

Juanas mor hade ansvar för en av faders egendomar. Detta är ganska uppseendeväckande med tanke på den tidens kvinnosyn, men också p.g.a. det faktum att hon var analfabet.

När Juana var tre år gammal följde hon i hemlighet med sin äldre syster till flickskolan ”Amigas”, där hon lärde sig läsa och skriva. När hon senare förstod att högre utbildning bara var till för män bönföll hon sin mor att få gå till universitetet i Mexico förklädd till man. Men mamman vägrade och Juana fick nöja sig med att läsa i morfaders stora bibliotek.

Redan i tonåren var Juana oerhört beläst, och hennes skarpa intellekt uppmärksammades från hovet i Mexiko city. När hon var 16 år blev hon hovdam. Hon skrev pjäser och dikter, bl.a. en dikt som hette ”Foolish men” som kritiserade männens dubbelmoral (en länk till en engelsk översättning av dikten ligger längre ned!).

Trots att Juana skapade mycket debatt med sina dikter och pjäser fick hon mängder av frierier. Hon valde dock att tacka nej till alla – hon var mer intresserad av att skaffa sig kunskap än av att ingå äktenskap.

Kvinnor på den här tiden tilläts ju inte studera vid universitet, men det fanns ett ställe där de hade en fristad: i klostren.

När Juana var 20 år gammal gick hon in i klostret Santa Paula, och tog ett nytt namn: Sor (syster) Juana Inés de la Cruz. I klostret verkar hon ha kunnat leva och skapa ganska obehindrat, och hon skrev dramer, komedier, uppsatser i filosofi och matematik, men också poesi och musik.

Juana Inés de la Cruz

Juanas sätt att tala om vad hon tyckte i olika frågor skapade till slut konflikter med kyrkans män. En biskop som publicerade Juanas kritik mot en mässordning uppmanade henne att ägna sig åt bön istället för att debattera. Men Juana gav svar på tal: Gud skulle väl inte ha gett kvinnorna intellekt om han inte hade velat att de skulle använda det! Den konservative ärkebiskopen kunde inte tåla sådan uppstudsighet, utan straffades Juana. Hon tvingades sälja alla böcker i sitt stora bibliotek och sluta med skrivandet för att bara ägna sig åt välgörenhet. Året efter denna händelse, 1695, dog Juana.

Den här sången av Juana sjöng vår kör ÖsMotetten på konsert helt nyligen:

Länk till dikten ”Foolish men”:
https://poets.org/poem/you-foolish-men

Prenumerera gärna på inläggen genom att fylla i din e-postadress och klicka ”prenumerera”:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.