3 Hildegard av Bingen

”Min nya sång måste sväva som en fjäder på Guds andedräkt. Utan musik är ord enbart tomma skal. Ord lever först när de får tondräkt, eftersom orden är kroppen och musiken är anden”.

Ovanstående ord är uttalade av nästa kvinnliga kompositör; Hildegard av Bingen. Och vi förflyttar oss nu tillbaka till medeltiden, till en av våra musikaliska urmödrar. Redan då, ja, till och med tidigare, fanns det kvinnor som skrev musik. De fanns, men vi vet så lite om dem!

Barndom

Hildegard föddes 1098 i Bermersheim och dog 1179 i Bingen. Redan som litet barn hade Hildegard visioner. När Hildegard var åtta år gammal, bestämde hennes föräldrar, som troligen tillhörde aristokratin, att erbjuda henne som oblat (lekmannaansluten) till klostret Disibodenberg. Hildegard bodde isolerad i ett litet rum tillsammans med sin 14-åriga lärare Jutta, och kanske någon tjänare. Kvinnorna gömdes undan för världen, dels för att det ansågs bäst för deras själar, men också som en ära till Gud.

Disibodenberg var ett benediktinerkloster, och Hildegard fick säkerligen lära sig psaltaren på latin, och lyssna på och delta i munkarnas sjungna tideböner. Med tiden anslöt sig fler unga kvinnor till Hildegrad och Jutta, och det bildades ett nunnekloster i anslutning till munkklostret. Jutta valdes till abedissa i detta nunnekloster, och när hon dog blev Hildegard hennes efterträdare. Hildegard blev med tiden alltmer upprörd över att nunnorna var beroende av munkarna när det gällde prästerliga, administrativa och ekonomiska frågor.

Klosterruin i Disibodenberg

Detta förhållande, att nunnorna inte gavs självständighet kring administration och ekonomi, gjorde så småningom att Hildegard och systrarna bröt upp för att grunda ett nytt kloster. Beslutet föregicks också av en vision där Hildegard uppmanades att lämna Disibodenberg.

Flytt till Rupertsberg

År 1150 flyttade så Hildegard med 20 systrar till Rupertsberg. De första åren där var fyllda av fattigdom och vedermödor, och Hildegard kämpade för att klostret skulle bli självständigt. Först 1158 lyckas hon få till ett kontrakt med munkklostret de har lämnat, som reglerar tillgångarna mellan de båda klostren.

Under den här perioden skriver Hildegard sina två  naturvetenskapliga verk. Det ena är en utförlig skrift där naturens alla aspekter undersöks och beskrivs, det andra är en handbok i medicin.

Omkring år 1158 ger sig Hildegard ut på sin första predikoresa. Hon är då i sextioårsåldern, och har bott i kloster femtio av dem. Det var högst ovanligt att en kvinna begavs sig ut för att predika, men Hildegard kände sig tvingad av sin inre röst. Under de kommande tolv åren genomförde Hildegard fyra liknande resor inom en radie av 20 mil från Bingen.

Hildegard beskriver sig själv som ”en enkel varelse” eller ”en stackars liten kvinna”, men den som läser hennes brev och skrifter ser också att där finns en självsäkerhet som gör att hon vågar predika inför präster och lekmän, ibland t.o.m. offentligt.

Hildegards verk

Hildegard skrev ner sina visioner i tre volymer.
Med utgångspunkt i en av visionerna skrev Hildegard ett fristående verk, som hon tonsatte. Det heter Ordo virtutum (Dygdernas orden).

Musiken

Hildegard skrev också 77 sånger. Texterna anses särskilt vackra när det gäller språket, och hon tonsatte själv sina texter.
Några få noter kan man hitta på gratissajten cpdl:
https://www.cpdl.org/wiki/index.php/Hildegard_von_Bingen
Även på imslp finns några sånger:
https://imslp.org/wiki/Category:Hildegard

Vidare läsning och länkar

”Hildegard av Bingen – hennes liv, hennes texter” utgiven på Cordia

På Sveriges Radio kan du söka på ”Klassiska podden”. Där finns många avsnitt om kvinnliga tonsättare. Här är ett om Hildegard:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1072619

Prenumerera på bloggen:

2 reaktioner till “3 Hildegard av Bingen”

  1. Det var trevligt att läsa det du skrivit om Hildegard! Hon har ju funnits med som ett ”begrepp” under alla år med ”kvinnomusik”…! Tack för ditt fina jobb!

    1. Ja, visst har hon! Det finns oerhört mycket mer att säga om henne och hennes texter, teologi, o.s.v. Läs gärna vidare om du är intresserad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.