Blogg

Veckans tonsättarinna 29

Valborg Aulin

Den 4 juni i år, 2021, fyllde staden Göteborg 400 år. Samma dag släppte Göteborgs symfoniker en inspelning med musik av tre kvinnor: Elfrida Andrée, Ida Moberg och Valborg Aulin. De orkesterstycken som valts ut för inspelning är alla sådana som inte förut blivit inspelade – heja Göteborg! Om det finns en fysisk CD-skiva att köpa vet jag inte, men hela inspelningen finns på Spotify. Inspelningen skedde förra året, mitt under pandemin, och arbetet med att ta fram musiken kan man läsa om på GSO:s hemsida (länk ligger längre ned!).

Valborg Aulin

Elfrida har ju redan fått ett eget blogginlägg, varför jag tänkte uppehålla mig något vid Valborg Aulin i veckans inlägg.

Valborg föddes i Gävle år 1860. Hennes far Lars Axel var lärare på läroverket i Gävle, och det var där han träffade Valborgs mor Edla. 1861 flyttade familjen till Stockholm.

Valborg fick till en början privatundervisning i musik, och studerade piano och komposition vid Stockholms musikkonservatorium mellan 1877 och 1882. Lärare i pianospel var Hilda Thegerström, och i komposition hade hon bl.a. Ludvig Norman, som kom att få stor betydelse för henne.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 29

Veckans tonsättarinna 28

Anna Thorvaldsdottir

Anna Thorvaldsdottir är en isländsk kompositör född 1977. Hon studerade komposition vid universitetet i Kalifornien, och hennes musik framförs regelbundet och ofta i både staterna och i Europa. Hennes främsta inspirationskällor är landskap och naturen.

Foto: Anna Maggý

 2012 fick hon Nordiska rådets musikpris och 2015 fick hon en utmärkelse av New York-filharmonikerna som innebar en prissumma på 50 000 dollar och uppdraget att skriva ett stycke för orkestern. Stycket ”Metacosmos” framfördes 2018 med Esa-Pekka Salonen som dirigent. Thorvaldsdottir har skrivit beställningsverk för många namnkunniga orkestrar runt om i världen, bl.a. Göteborgssymfonikerna. Hela listan på orkestrar och ensembler som beställt av henne hittar du på hennes egen hemsida. 

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 28

Veckans tonsättarinna 27

Mia Makaroff

Turen har kommit till Finland! Jag börjar med en nu levande kompositör, nämligen: Mia Makaroff. Hon är född 1970 och är arrangör, kompositör, musiklärare och körledare. Hon studerade vid Sibeliusakademin i Helsingfors där hon tog examen 2003, med specialinriktning mot musikpedagogik och hur man kan använda musik i arbetet mot droger bland ungdomar. Det låter ju som ett oerhört spännande område!

Mia Makaroff arbetar inte bara med att komponera, utan undervisar också i skolan och jobbar med olika musikprojekt. Ett exempel är att hon skrivit 6 musikaler som framförts av hennes elever. Hon har även föreläst i andra länder (t.ex. Belgien, Italien, Ryssland) om hur man tonsätter för barnkörer, och även varit domare i olika körtävlingar.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 27

Veckans tonsättarinna 26

Mette Nielsen

Så tar vi oss till grannlandet Danmark. Av någon anledning verkar danskorna vara lite svåra att hitta. I Sverige har vi föreningen KVAST (Kvinnlig anhopning av Svenska tonsättare), som har en mycket informativ hemsida där man kan hitta mycket information om kvinnliga tonsättare, inte bara svenska, utan från stora delar av världen. Där finns också Spotify-listor med musik av kvinnor, repertoarlistor och tips på musik av kvinnor för dig som behöver musikexempel t.ex. i klassrummet. Väl värt ett besök! Jag har inte lyckats förstå eller hitta att liknande föreningar finns i våra grannländer, men vet du något om detta får du gärna höra av dig!

Mette Nielsen – foto: Mads-Peter Eusebius Jacobsen

Den danska som jag helt kort presenterar idag heter Mette Nielsen och hon föddes 1985 i Odense. Den musikaliska banan började när hon var 6 år gammal, då hon började spela dragspel. Hon sjöng också från tidig ålder, både hemma och i kör, och när hon blev lite äldre blev det också solosångslektioner.

Mette har en kandidatexamen från ”Det Konglige Danske musikkonservatorium” (2013).

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 26

Veckans tonsättarinna 25

Indra Riše

I en grupp på facebook för kvinnliga konserterande organister fick jag tips om veckans tonsättarinna: Indra Rise från Lettland. Hon föddes 1961 och har studerat vid Vitols Latvian State Conservatory till pianist (examen 1985) och till kompositör (examen 1990).

1993 fick Indra stipendium från Danska kulturministeriet och fortsatte sina tonsättarstudier i Köpenhamn – och blev den första kvinnan i Danmark som klarade av kursen i komposition.

Nyutkommen CD med sånger, orgel- och flöjtmusik

Flera kortare kurser har också haft betydelse för hennes utveckling som kompositör, hon nämner bl.a. kurser i Paris, Kalifornien, Oslo – och Gotland!

Indra stannade några år i Danmark där hon bland annat fick tonsättaruppdrag, men också arrangerade musik för olika sammanhang, bl.a. till Köpenhamnsoperans orkester.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 25

Veckans tonsättarinna 24

Eva Ugalde

På Eva Ugaldes hemsida läser jag:

”Vi är alla kreativa varelser, vi måste bara hitta vårt sätt att uttrycka oss”.

Eva Ugalde föddes i San Sebastian i Baskien 1973, där hon också studerade komposition och kördirigering. Hon skriver framförallt körmusik, och har skrivit flera stycken för damkör. Ett av de mer kända är det som heter ”Tximeletak” (Fjärilar). Texten är skriven av den baskiska författaren Bernardo Atxaga.
Hennes musik beskrivs som tonal med influenser av jazz.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 24

Veckans tonsättarinna 23

Anna Bon di Venezia

Anna Bon var en italiensk 1700-talskompositör. Hon föddes någon gång mellan 1738 och 1740. Det är inte bara födelseåret som är osäkert, man vet inte heller säkert var hon föddes: Venedig eller Ryssland.

Anna var dotter till två musiker inom operan; henne mor var sångerska och hennes far var librettist och scenograf.

Anna började studera vid ”Ospedale Della Pietà” i Venedig när hon bara var fyra år gammal. Om jag förstått det hela rätt så fanns det fyra stycken ”Ospedale” i Venedig vid den här tiden. De tog emot betalande studenter men också föräldralösa barn. Vid Ospedale Della Pietà” fanns det som mest hela 1000 studenter, både pojkar och flickor. Fram till bara några år före det att Anna började studera vid skolan, innehade Vivaldi positionen som violinlärare där. Han ledde flickornas orkester, och det berättas att konserterna som gavs lockade publik från hela Europa.

Anna Bon studerade vid Ospedale Della Pietà fram till 1754, men hon lämnade skolan i perioder för att turnera som underbarn tillsammans med sina föräldrar.

År 1755 fick Annas föräldrar anställning hos den Preussiska prinsessan Wilhelmina, som var mycket musikalisk. 1756 publiceras Annas “Sex sonater för flöjt och cembalo”, och året efter ”Sex sonater för cembalo”. När prinsessan Wilhelmina dog 1758 återgick familjen till att turnera. 1759 publiceras så ”Sex triosonater” för två flöjter och continuo.

1762 får familjen anställning vid Nikolaus av Esterházys hov i Eisenstadt, och Annas mamma medverkar i hovkomponisten Haydns operor vid hovet.

1767 gifter sig Anna Bon med en italiensk sångare och flyttar till Hildburghausen, och där slutar spåren efter henne.

Vill du ha en påminnelse när det kommer ett nytt inlägg? Fyll i din e-postadress och klicka på “Prenumerera”.

Veckans tonsättarinna 22

Ruth Watson Henderson

Dags för en Kanadensisk kompositör! Ruth Watson Henderson födes 1932 i Toronto. Hon började spela piano när hon var fem år gammal. 1945 kom hon in på ”The Royal Conservatory of Music” (i Toronto) där hon var elev fram till 1952 med Alberto Guerrero som lärare i pianospel. Samtidigt studerade hon komposition privat. Efter studierna i Toronto fortsatte hon till New York, där hon studerade piano vid Mannes College of Music (hennes lärare hette Hans Neumann).

Ruth gjorde sin debutkonsert 1952 i Toronto och fick snabbt en karriär som konserterande pianist med olika symfoniorkestrar i hela Kanada. Hon spelade också i radion och vann en tävling som radio CBC ordnade.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 22

Veckans tonsättarinna 21

Elsa Barraine

Veckans tonsättarinna heter Elsa Barraine och hon föddes 1910 i Paris. Hon ansågs vara en av de mest framstående franska kompositörerna under 1900-talet. Trots detta spelas hennes musik inte särskilt ofta idag.

Elsas far var cellist i Operaorkestern, och själv började hon spela piano och orgel i unga år. Så småningom blev hon antagen till Pariskonservatoriet, där hon studerade komposition för Paul Dukas. Dukas undervisade många andra kända kompositörer, t.ex. Duruflé, Yvonne Desportes, och Messiaen. Barraine och Messiaen var goda vänner och höll kontakt hela livet.

Elsa Barraine

Elsa Barraine var en mycket begåvad elev, som redan vid 15-17 års ålder utmärkte sig genom att vinna utmärkelser vid konservatoriet.

År 1929, endast 19 år gammal, vann hon en kompositionstävling (Prix de Rome) med kantaten ”La vierge guerrière”. Hon var den fjärde kvinnan på dryga hundra år att vinna detta pris. Kantaten handlar om Jeanne d’Arc. Barraine inspirerades och skrev ofta musik som baserades på litterära eller historiska personer.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 21

Veckans tonsättarinna 20

Abbie Betinis

Förra veckan fick vi stifta bekantskap med den amerikanska tonsättarinnan Florence Price, och vi ska stanna kvar i USA och lära känna ännu en amerikanska, men den här gången en av de samtida kompositörerna: Abbie Betinis.

Abbie Betinis

Betinis föddes i Wisconsin 1980, och växte upp utanför staden Stevens point, omgiven av lantbruk och skogar.  Hon började spela piano vid 4 års ålder, och musik och rytmer verkar ha varit en viktig och självklar del av hela familjens vardag. Abbie fick så småningom ett stipendium för att studera piano vid St Olaf College, men tvingades avbryta studierna då hon fick cancer och genomgick behandling för denna. När hon återkom efter sjukdomen ändrade hon inriktning och började studera komposition och språkvetenskap, och tog examen 2001. Senare tog hon också en magisterexamen i komposition vid universitetet i Minnesota.

Fortsätt läsa Veckans tonsättarinna 20