Tonsättarinna nr 128

Maria Schneider (f. 1960)

Vid min dator hänger ”A celebration of female composers – womens history month”. Den publicerades på en webbsida som heter icancompose.se för rätt länge sedan, och den tjänar som inspiration då jag vill hitta en ny tonsättare att presentera. En av kvinnorna på listan heter Maria Schneider – ett namn jag inte är bekant med!

Schneider är verksam i USA. Hon lärde sig spela piano tidigt och började även komponera i unga år. Hon har studerat komposition bl.a. vid University of Minnesota och vid Eastman School of Music (New York).

Schneider skriver i huvudsak jazz och startade eget jazzband på 90-talet (The Maria Schneider Jazz Orchestra). Hon har skrivit musik för bland andra de svenska Norrbotten Big Band och Bohuslän Big Band.

Jag fastnade för den meditativa ”Walking by Flashlight”, som matchade min sinnesstämning då vi befinner oss i den vackra och lite vemodiga midsommartiden. Länk nedan.

Det senaste albumet, som spelades in 2020 heter Data Lords, och där försöker Maria kombinera den digitala världen (telefoner, appar, dataspel) med den verkliga världen. Albumet vann två Grammys och fick flera andra priser. Jag hittar bara ett spår från albumet på streaming-plattformarna, vill man lyssna på hela får man köpa skivan.

Noter och komplett verklista hittar du på : https://www.mariaschneider.com

Prenumerera gärna på kommande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.