Tonsättarinna nr 124

Sally Beamish (f. 1956)

Åter vänder vi blickarna mot England och denna tonsättare som är född i London. Den musikaliska karriären började hon som violaspelare i bl.a. Academy of St Martins och London Sinfonietta. 1990 flyttade hon till Skottland för att ägna sig åt att komponera. Sally Beamish är känd för ett antal solostycken för internationellt erkända solister som Dame Evelyn Glennie, Håkan Hardenberger, Janine Jansen, Martin Fröst, m.fl.

Sally Beamish, foto: Ashley Coombes

Sally Beamish har skrivit tre oratorier, bland annat ett som heter ”The Judas passion”. I beskrivningen av verket står det: ”Väljer Judas, eller blir han utvald, att förråda Jesus? David Harsent’s kraftfulla libretto ställer många frågor”. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon inspelning av detta, men det är skrivet för ett par solister, kör och orkester.

Eftersom Sally själv spelar viola har hon förstås skrivit musik för sitt instrument. Till alla er som spelar viola kan jag tipsa om en spellista med musik för viola, av kvinnliga tonsättare (länk nedan).

Det finns en mycket fin julsång som heter ”In the stillnes” för blandad kör, och den finns också i arrangemang för brassensemble.

För alla cellister kan jag rekommendera Svit för cello och orkester – vackert! Det finns också en lista med musik för cello och piano.

Fullständiga repertoarlistor hittar du enklast på Sally Beamish egen hemsida.

https://www.sallybeamish.com

Vill du ha en påminnelse när nya inlägg publiceras? Fyll i din e-postadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.