Tonsättarinna nr 123

Ina Boyle (1889-1967)

Bild från Wikipedia

”Känner du till den här kvinnan?” Frågan kom från en av er som regelbundet följer min blogg. Kvinnan det gällde var Ina Boyle, som jag inte tidigare hade hört talas om! Jag blir så glad varje gång någon återkommer till mig med ett nytt namn som ni upptäckt. Inte bara för att jag älskar att upptäcka nya saker och lära mig mer, men också för att det betyder att det finns fler som kanske ser med lite nya ögon när ni letar efter musik, och lägger märke till det som inte är känt sedan tidigare. 

Vem var då Ina Boyle? Hon föddes och bodde hela sitt liv på Irland. Hon levde ett ganska obemärkt liv där hon tog hand om sina föräldrar och sin syster. Hon fick sin första musikaliska skolning av sin far, lärde sig spela fiol och cello av sin guvernant, och fick så småningom lektioner i musikteori och studerade vid Trinity College i Dublin. Hon fortsatte sedan att studera komposition och åkte regelbundet till London för att studera för Ralph Vaughan Williams, en välkänd engelsk tonsättare, som ansåg att hon var mycket begåvad.

Eftersom Boyle fortsatte att ta hand om familjen, blev hennes musik inte särskilt ofta framförd, men hon skrev musik fram tills hon dog och skickade regelbundet sina partitur till orkester- och kördirigenter. Bland verken finns tre symfonier, en violinkonsert, en stråkkvartett, orkestermusik, ett 60-tal sånger, körmusik, mm.

Ett antal av hennes sånger finns utgivna och kan köpas via Chimes Music.

Ina Boyle Society Limited är en förening som håller på att digitalisera och tillgängliggöra den stora mängd musik som finns av Ina Boyle – titta in på deras hemsida och botanisera vidare!

Hemsida:
https://www.inaboyle.org

Försäkra dig om att inte gå miste om nya inlägg! Fyll i e-post och klicka ”prenumerera” så får du en avisering när ett nytt inlägg publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.