Tonsättarinna nr 88

Anna Amalia von Braunschweig-Wolfenbüttel (1739-1807)

Under två konserter i närtid har jag fått höra musik av hertiginnan Anna Amalia (inte att förväxla med den Anna Amalia av Preussen som föddes 1723!). Vid en konsert i Härnösand spelade Nordiska kammarorkestern Ouvertyren till hennes opera ”Erwin och Elmire” från 1776.

Det andra tillfället var en festkonsert med Drottningholms barockensemble på Scenkonstmuseet i Stockholm nu i mars (2023), då vi fick höra hennes Sinfonia i G-dur. Vid denna konsert spelades för övrigt enbart musik som inte framförts förut i modern tid – riktigt spännande! Konserten spelades in av SVT så förhoppningsvis kan den så småningom nå en större publik.

Anna Amalia föddes i Wolfenbüttel som på den tiden var ett viktigt politiskt och kulturellt center i Tyskland. Hon gifte sig när hon var 16 år gammal. Redan två år efter giftermålet dog hennes make Ernst August. Eftersom äldste sonen inte var myndig när fader gick bort, blev det Anna Amalia som regerade Sachsen-Weimar under 17 år. Men när sonen blev myndig och tog över tronen, satte Anna Amalias fart med att komponera. De flesta komponerande kvinnor på den här tiden skrev musik i de mindre formaten, men Anna Amalia skrev fler större verk, bland annat operan som jag nämnde i början.

Här nedan en länk till Ouvertyren till ”Erwin och Elmire”.

Prenumerera på kommande inlägg genom att fylla i din e-postadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.