Tonsättarinna nr 98

Grazyna Bacewicz (1909-1969)

I veckan som gick fick vi uppleva en fantastisk konsert i Ösmo kyrka med Suedama duo (Karolina Schönbeck och Camilla Wiberg, du kan hitta dem på facebook) som framförde ett otroligt fint program med musik av kvinnor för cello och piano. En av tonsättarna vi fick höra var Grazyna Bacewics, en av Polens mest framstående kompositörer. Jag bestämde mig för att ta reda på lite mer om henne!

Grazyna lärde sig spela piano och fiol av sin far och studerade och när hon var tio år gammal började hon studera fiol, piano och musikteori vid musikkonservatoriet i Lódź. Några år senare flyttade familjen till Warzawa där studierna fortsatte, och nu också i komposition. Under tiden på konservatoriet i Warzawa slutade Grazyna spela piano och examinerades 1932 med diplom i violin och komposition. Tack vare ett stipendium kunde hon studera vidare för Nadia Boulanger i Paris.

Bacewics spelade fiol i Polska radioorkestern, där hon fick tillfälle att ytterligare fördjupa kunskaperna i instrumentation. Både före och efter andra världskriget gjorde hon konsertturneér i flera Europeiska länder, ofta tillsammans med brodern som var konsertpianist. Efter andra världskriget kom hon att undervisa mer, och från omkring 1950 ägnade hon sig nästan uteslutande åt att komponera och undervisa.

Bacewics var en av få kvinnliga tonsättare i Polen vid den här tiden, och hon har en diger verklista med orkesterverk (bl.a. fyra symfonier!), konserter (bl.a. flera violinkonserter och ett par cellokonserter), kammarmusik för olika besättningar, med mera. Det ska finnas två kantater för kör och orkester och ett stycke för manskör, men jag har inte lyckats hitta vare sig inspelning eller noter på dessa. Däremot finns det en del orkester- och instrumentalnoter på imslp.org.

Jag har absolut inte hunnit lyssna på allt som finns inspelat av Bcewicz, men av det jag hört hittills tycker jag att det finns en härlig energi och ett musikaliskt driv.

Prenumerera gärna på mina inlägg – fyll i din epostadress så får du en påminnelse när något nytt publiceras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.