Veckans tonsättarinna 11

Sandra Milliken

Den här veckan tar vi ett jättekliv till Australien, och tonsättarinnan Sandra Milliken. Hon föddes i Cairns i norra Queensland 1961. Redan i tidig ålder började hon spela piano, gitarr och flöjt. I tonåren fick Sandra sånglektioner av flera olika lärare.

Hon började studera vid universitetet i New England, där hon tog bl.a. en examen i musikvetenskap. Hon flyttade sedan till Brisbane, där hon tog en magisterexamen i kördirigering.

Sandra Milliken

Sandra undervisade i musik både under tiden i Cairns och i Brisbane. Under sent 70-tal grundlade hon sin egen undervisningsmetod i piano och sång, vilken hon fortfarande använder.

Sandra Milliken har bred erfarenhet av att leda körer, och har bl.a. varit dirigent för Cairns Choral Society och Queensland Youth Choir. Den förra kören producerade en större uppsättning av någon musikal varje år (t.ex. Annie, West side story, Spelman på taket och Chess).

Milliken undervisar också, och ser som sin uppgift att utbilda dirigenter, att fostra ungdomar och kvinnor in i körsjungande, och vill bidra till att körsång får en viktig plats i Australiens kulturliv.

2001 började Sandra Milliken att komponera, och hennes fokus ligger på körmusik. Hennes körmusik finns utgiven på Ed Peters, och på det finska Sulasol. Även på svenska förlaget Gehrmans finns två sånger utgivna.

Milliken är särskilt intresserad av finsk musik, men för övrigt inspireras hon av ”allt som är australiensiskt”, och av samtida poeters texter. Hennes musik har framförts inte bara i Australien och på Nya Zeeland, utan också i USA och Europa.

Jag rekommenderar ett besök på Soundcloud, där det finns många inspelningar av Millikens musik! Hon har bl.a. skrivit en ”Missa piccola”, som troligtvis kommer att framföras i Ösmo-Torö församling under året som kommer.

Länkar

www.sandramilliken.com.au

Prenumerera gärna på kommande inlägg genom att fylla i din e-postadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.