Veckans tonsättarinna 10

Ingunn Ligaarden

När jakten på kvinnliga komponister tog fart för något år sedan, skrev jag och bad om tips i en del grupper på facebook. Ett av alla namn jag fick till mig där var Ingunn Ligaarden, som är en nutida, svensk kompositör. Om du tycker att namnet klingar norskt så är det riktigt, hon namngavs efter sin norska mor.

Ingunn föddes 1977 i Östersund, och musiken har hon haft med sig sedan barnsben. Hon utbildade sig till läkare, men längtan efter att syssla med musik på heltid blev så stark att hon lämnade läkaryrket och utbildade sig till kyrkomusiker i Stockholm (2007-2010). Hon har också påbyggnadsutbildningar i komposition och filmmusikkomposition.

Ingunn har arbetat som kyrkomusiker i Västerås domkyrka, Sollentuna och Tumba, men är nu frilansande musiker och kompositör på heltid. På hennes hemsida kan man läsa att hon gärna inspireras av naturen, och nämner Frösön där hon växte upp.

Ett antal stipendier har Ingunn fått under åren, och hon fick andra pris i Linköpings studentsångares kompositionstävling 2020 (med stycket ”Hope”).

En liten rolig detalj är att vi båda haft samma pianolärare vid Musikhögskolan i Stockholm, Rolf Lindblom.

Jag har såhär långt i år spelat ett orgelstycke av Ingunn, en koralbearbetning av psalmen 135, ”Se vi gå upp till Jerusalem”. Det finns flera användbara orgelstycken, en del med kyrkoårsanknytning, andra mer allmänna. Hon har också skrivit en hel del körmusik, både för damkör och blandad kör, liksom solosånger och pianomusik.

Jag kan varmt rekommendera en titt på Ingunns hemsida, där du också kan köpa noter till det mesta hon skrivit.

Länkar:

Hemsida:
https://ingunn.se/

Noter:
https://ingunn.se/noter.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.