Veckans tonsättarinna 6

Elizabeth Stirling

Ja, det här blir ett ganska kort inlägg. Ibland finns det inte så mycket information att hitta om en del kvinnliga kompositörer, och det gäller veckans tonsättarinna: Elizabeth Stirling.

Elizabeth Stirling

Vi beger oss nu till England och 1800-talet. Elizabeth Stirling föddes i Greenwich, London 1819 och dog 1895. Hon studerade piano, orgel och harmonilära vid Royal Academy of Music. 1837, bara 18 år gammal, gav hon en konsert i St. Katherines Church.

1839 anställdes Elizabeth som organist i All Saints Church. Där arbetade hon fram till 1858, då hon i stor konkurrens med andra duktiga organister, fick tjänsten i St Andrew Undershaft. Där kom hon att stanna fram till 1880.

Det som var utmärkande för Elizabeth som organist var hennes excellenta pedalspel, och vad man vet var hon den första som spelade Bachs orgelverk i England.

Elizabeth Stirling skrev och publicerade en hel del musik. Hennes verklista innehåller både orgelstycken, solosånger, duetter och körsånger. Hennes mest kända körstycke är ”All among the Barley” för blandad kör.

Noter
Orgelmusik av Stirling kan man beställa på Wessmans musikförlag.
”All among the Barley” finns på flera websajter.
Sånger och duetter är svårare att hitta.

Prenumerera på inläggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.