Veckans tonsättarinna 8

Melanie ”Mel” Bonis

Då har turen kommit till en fransyska, nämligen Melanie Bonis, eller Mel som hon föredrog att kallas. Hon levde mellan 1858 och 1937, och var oerhört produktiv.

Paris
Mel Bonis som ung

Bonis växte upp en i en parisisk medelklassfamilj, och uppfostrades enligt den tidens strikta katolska hållning. Mel lärde sig att spela piano på egen hand, och fick ingen uppmuntran alls från sina föräldrar. Men när hon var 12 år fick hon stöd av en professor från konservatoriet som övertalades hennes föräldrar att låta henne få musiklektioner. Vid 16 års ålder började hon sedan att studera vid Pariskonservatoriet, men bland andra César Franck som lärare.

Under studietiden träffade hon en man som hon blev kär i, en poet vars texter hon tonsatte. Föräldrarna motsatte sig att de båda skulle få gifta sig, och arrangerade istället ett äktenskap med en änkling som var 25 år äldre än Mel och hade fem barn. Äktenskapet och barnen, makens fem och de tre egna, slukade all hennes tid. Hon var säkerligen inte lycklig i denna relation, och hennes man tyckte inte ens om musik!

Foto från 1908

På 1890-talet träffade hon sin ungdomskärlek igen, och han uppmuntrade henne att ta upp komponerandet. De inledde också en kärleksaffär, och fick ett utomäktenskapligt barn som lämnades bort.

Utgivning

Bonis skrev mer än 300 verk: såväl sånger som instrumentalmusik för olika besättningar, orkesterverk och körsånger.

Pianomusik kan man hitta på förlaget Furore. Orgelmusik finns utgiven av Editions Fortin-Armaine – det finns många användbara stycken för kyrkomusikern!

Körstycken

På cpdl.org kan man hitta följande körstycken:

Adoro te
Ave verum
Cantique de Jean Racine
O salutaris
Tantum ergo

På Spotify finns mycket musik av Bonis att lyssna på, tyvärr är det svårt att hitta inspelningar av körmusiken.

Prenumerera gärna på inläggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.