Om kvinnor

Den här veckan blir det ett inlägg med diverse tips. Jag upplever att sedan jag började med det här projektet dyker det upp kvinnor överallt – det görs mängder av arbete runtom i världen, för att lyfta fram kvinnorna. Så här har jag samlat lite saker som kan vara intressant att hålla kolla på. Hoppas du hittar något att titta vidare på!

Donne

Mitt första tips är den brittiska organisationen DONNE som startades av sopranen GABRIELLA DI LACCIO. Målsättningen är att skapa en positiv förändring när det gäller jämställdheten inte bara i musikbranschen, utan också när det gäller film, teater, dans, litteratur, o.s.v. Besök deras hemsida! Där finns mängder av information om ca 5000 kvinnliga kompositörer uppdelade på århundrade. Det finns mängder av spellistor uppdelat på körmusik, stråkkvartetter, orkesterverk, mm mm. Det finns en del statistik, t.ex. den här är ju väldigt intressant (det är inte bara kvinnor som är underrepresenterade i världens konserthus):

https://donne-uk.org/equality-diversity-in-concert-halls-2020-2021/

https://donne-uk.org/

Kvinnoorkestrar

”Kvinnoorkestern” marknadsför sig som Sveriges första kvinnliga, klassiska orkester, som framför musik skriven av kvinnor:
https://www.kvinnoorkestern.se/

Också grannlandet Danmark har en motsvarighet i ”Damkapellet”:
https://www.damkapellet.com/about/

Den andra operan

Vid en studieresa till Göteborg förra hösten kom jag i kontakt med ”Den andra operan”, som bildades 2016 av Hanna Fritzon, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. De sätter upp operor skrivna av kvinnliga tonsättare, och har gett ut boken ”Hela historien”, där man kan läsa om ett antal operatonsättare och deras verk – kan rekommenderas!
http://denandraoperan.se/kontakt/

Historiskan

Det här är en kvinnohistorisk tidskrift som ges ut av Systerskapet AB, och kommer ut med fyra nummer per år. Den handlar således inte bara om musikaliska kvinnor, utan här kan du läsa om alltifrån berömda kvinnliga tjuvligor, kvinnliga konstnärer, kvinnor inom matematik, filosofi, politik, religion – you name it! Mycket intressant läsning.
https://historiskan.se/

Lexikon på nätet

I Svenskt kvinnobiografiskt lexikon finns mycket att läsa. 2000 kvinnor sägs vara med i denna samling, alltifrån medeltid till nutid. Danmark har en motsvarighet i sin ”Kvinfo”, länkar till båda här under.

https://skbl.se/sv

https://kvinfo.dk/about-kvinfo/

Kvinnokartan

Här finns en interaktiv karta, där kvinnliga tonsättare är inlagda. Klickar man på en bild får man upp en ruta med mer info, ofta med länkar till ytterligare information och i förekommande fall till listor med musik på Spotify.

https://svmusicology.com/mapa?lang=es

Vill du ha ett mail när nya inlägg publiceras? Fyll i din e-postadress här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.