Tonsättarinna 61

Hanna Havrylets

Född 1958 i västra Ukraina, tog Hanna Havrylets examen från Lysenko Lviv State Conservatory år 1982. Hon fortsatte studera vid Tchaikovsky Kyiv State Conservatory där hon examinerades 1984. Från 1992 undervisade hon vid detta universitet.

Hanna skriver musik för olika besättningar och har t.ex. skrivit två symfonier, konsert för piano och viola, en stråkkvartett och två blåskvintetter. Ett större verk för kör är hennes ”Stabat mater” för blandad kör och orkester.

Foto: www.ucmfnyc.com

Havrylets har också vunnit flera prestigefyllda priser i olika kompositionstävlingar. Hennes musik framförs inte bara i Ukraina utan över stora delar av Europa, liksom i USA och Kanada.

Havrylets dog i Kyiv bara ett par dagar efter Rysslands ockupation av Ukraina, i februari i år.

Det finns, vad jag kan förstå, inte någon musik av Havrylets på Spotify. En del finns på youtube. Men vill man botanisera på riktigt i den klassiska Ukrainska musiken, bör man besöka denna hemsida:

https://ukrainianlive.org/

Det finns även en app man kan ladda hem, med mängder av musik av ukrainare, både män och kvinnor. Under fliken för körmusik finns 17 körstycken skrivna av Havrylets.

Här finns ett stycke för stråkar, och ett för kör:

På nedanstående webbsida kan man ladda ner en del körmusik, det finns även översättningar av texterna till engelska, samt uttalshjälp – vilket kan behövas om man inte kan ukrainska!

http://vesnivka.com/e-library

Mer info om Hanna finns här: https://www.ucmfnyc.com/hanna-havrylets

Fyll i din e-postadress för att få ett mail när nya inlägg publiceras!

En kommentar till “Tonsättarinna 61”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.