Veckans tonsättarinna 20

Abbie Betinis

Förra veckan fick vi stifta bekantskap med den amerikanska tonsättarinnan Florence Price, och vi ska stanna kvar i USA och lära känna ännu en amerikanska, men den här gången en av de samtida kompositörerna: Abbie Betinis.

Abbie Betinis

Betinis föddes i Wisconsin 1980, och växte upp utanför staden Stevens point, omgiven av lantbruk och skogar.  Hon började spela piano vid 4 års ålder, och musik och rytmer verkar ha varit en viktig och självklar del av hela familjens vardag. Abbie fick så småningom ett stipendium för att studera piano vid St Olaf College, men tvingades avbryta studierna då hon fick cancer och genomgick behandling för denna. När hon återkom efter sjukdomen ändrade hon inriktning och började studera komposition och språkvetenskap, och tog examen 2001. Senare tog hon också en magisterexamen i komposition vid universitetet i Minnesota.

Hon har vidare studerat harmonilära och kontrapunkt i Paris, i Nadia Boulangers tradition. Betinis har, sin ringa ålder till trots, fått cancer tre gånger och överlevt, och detta har haft stort inflytande på hennes skrivande.

Abbie Betinis bor nu i Minnesota där hon är adjungerad professor i komposition vid Concordia University-St Paul.

För mer detaljer om Abbie Betinis och alla utmärkelser hon fått, alla organisationer hon skrivit för, etc. rekommenderar jag ett besök på hennes webbsida, länken ligger längre ned på sidan.

Betinis skriver för olika ensembler, men har blivit mest känd och uppskattad för sin körmusik. Noter finns utgivna på bl.a. Santa Barbara Music publishing och G. Schirmer. Men man kan också köpa noter direkt på hennes egen hemsida.

Jag tycker mycket om Betinis sätt att kombinera röster med enstaka instrument, som t.ex. i den vackra ”To the evening star”. Två andra favoriter är de synbarligen enkla ”Lumen” och ”Be like the bird”.

Sök gärna upp mer musik på Spotify, Youtube eller Soundcloud!

Länkar

Webbplats:

abbiebetinis.com

Fyll i din e-postadress och klicka på ”Prenumerera” så får du automatiskt ett meddelande när ett nytt inlägg publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.