Veckans tonsättarinna 21

Elsa Barraine

Veckans tonsättarinna heter Elsa Barraine och hon föddes 1910 i Paris. Hon ansågs vara en av de mest framstående franska kompositörerna under 1900-talet. Trots detta spelas hennes musik inte särskilt ofta idag.

Elsas far var cellist i Operaorkestern, och själv började hon spela piano och orgel i unga år. Så småningom blev hon antagen till Pariskonservatoriet, där hon studerade komposition för Paul Dukas. Dukas undervisade många andra kända kompositörer, t.ex. Duruflé, Yvonne Desportes, och Messiaen. Barraine och Messiaen var goda vänner och höll kontakt hela livet.

Elsa Barraine

Elsa Barraine var en mycket begåvad elev, som redan vid 15-17 års ålder utmärkte sig genom att vinna utmärkelser vid konservatoriet.

År 1929, endast 19 år gammal, vann hon en kompositionstävling (Prix de Rome) med kantaten ”La vierge guerrière”. Hon var den fjärde kvinnan på dryga hundra år att vinna detta pris. Kantaten handlar om Jeanne d’Arc. Barraine inspirerades och skrev ofta musik som baserades på litterära eller historiska personer.

Barraine arbetade som bl.a. pianist vid radion från år 1936. Under andra världskriget var Elsa djupt engagerade i den franska motståndsrörelsen i ”Front National des Musiciens”. Från år 1953 undervisade Barraine vid Pariskonservatoriet. Hon var också direktör-, kormästare och dirigent på Franska nationalorkestern, och blev utnämnd till konstnärlig ledare för flera teatrar och operor av det franska kulturministeriet.

Barraine har en lång verklista, som innehåller såväl orgelmusik som symfonier, sånger, kammarmusik och opera.  Det är inte helt lätt att hitta inspelningar och noter av hennes musik. Ett par orgelstycken finns på Spotify, och på youtube hittar jag hennes Symfonie nr 2.
Noter på ”Prelude och fuga” nummer ett och två finns t.ex. på echomusik.com  eller på Presto.  Kantaten om Jeanne d’Arc har jag ännu inte hittat några spår av.

http://www.fronczak.se/elsa-barraine/

Fyll i din e-postadress och klicka på ”prenumerera” så får du ett meddelande när nya inlägg publiceras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.