Veckans tonsättarinna 22

Ruth Watson Henderson

Dags för en Kanadensisk kompositör! Ruth Watson Henderson födes 1932 i Toronto. Hon började spela piano när hon var fem år gammal. 1945 kom hon in på ”The Royal Conservatory of Music” (i Toronto) där hon var elev fram till 1952 med Alberto Guerrero som lärare i pianospel. Samtidigt studerade hon komposition privat. Efter studierna i Toronto fortsatte hon till New York, där hon studerade piano vid Mannes College of Music (hennes lärare hette Hans Neumann).

Ruth gjorde sin debutkonsert 1952 i Toronto och fick snabbt en karriär som konserterande pianist med olika symfoniorkestrar i hela Kanada. Hon spelade också i radion och vann en tävling som radio CBC ordnade.

Hon undervisade också, och under åren 1957-61 var hon organist och körledare i Winnipeg, och 1962-68 i Kitchener, Ontario. Nu är hon åter bosatt i Toronto.

Under en period var Ruth anställd som ackompanjatör för ”Festival singers of Canada” (1968-79), en kör som leddes av Elmer Iseler. Det var då hon  började skriva musik, bl.a. ”Missa brevis” för blandad kör. Värt att nämna är också styckena ”Voices of earth” och ”From darkness to light”. Hon har också skrivit för barnkör, för orgel, piano, stråkorkester, och mer än 200 verk för kör!

Med ”Chromatic partita for organ” vann Ruth år 1989 ett pris i en kompositionstävling för kvinnliga tonsättare i Tyskland. Med ”Voices of earth” vann hon också en tävling. Hennes körmusik framförs ofta och gärna av körer i Kanada.

Prenumerera gärna på bloggen, så missar du inga inlägg! Fyll i din e-postadress och klicka ”Prenumerera”.

En kommentar till “Veckans tonsättarinna 22”

  1. Hej Katarina!
    Som vanligt tack för presentationen av tonsättarinnan och länkarna. Hon eller rättare sagt hennes verk belyser ett annat problem med musik skriven av kvinnliga tonsättare: det är otroligt svårt att hitta noterna! Ännu svårare ibland att bara får köpa ett exemplar av notutgåvan. Har man ingen kör och en notbudget, då är det ofta kört. Jag har misslyckats många gånger med att köpa musik av särskilt kanadensiska men även tyska tonsättare.
    Hälsning,
    Wolfgang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.