Veckans tonsättarinna 25

Indra Riše

I en grupp på facebook för kvinnliga konserterande organister fick jag tips om veckans tonsättarinna: Indra Rise från Lettland. Hon föddes 1961 och har studerat vid Vitols Latvian State Conservatory till pianist (examen 1985) och till kompositör (examen 1990).

1993 fick Indra stipendium från Danska kulturministeriet och fortsatte sina tonsättarstudier i Köpenhamn – och blev den första kvinnan i Danmark som klarade av kursen i komposition.

Nyutkommen CD med sånger, orgel- och flöjtmusik

Flera kortare kurser har också haft betydelse för hennes utveckling som kompositör, hon nämner bl.a. kurser i Paris, Kalifornien, Oslo – och Gotland!

Indra stannade några år i Danmark där hon bland annat fick tonsättaruppdrag, men också arrangerade musik för olika sammanhang, bl.a. till Köpenhamnsoperans orkester.

2002 flyttade Indra tillbaka till Lettland och jobbar nu som kompositör och skriver både körmusik, kammarmusik och elektroakustisk musik. Hon samarbetar med en lång rad orkestrar och ensembler både i Lettland och i Danmark. För mer detaljer kan jag hänvisa till hennes hemsida:

www.indrarise.com

Noter finns utgivna på Musica Baltica, Edition Peters och på det danska Edition S music sound art.

Song of songs (Salomon), oratorium för kör och orkester

Missa inga inlägg! Prenumerera genom att fylla i din mailadress och klicka ”prenumerera”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.