Veckans tonsättarinna 26

Mette Nielsen

Så tar vi oss till grannlandet Danmark. Av någon anledning verkar danskorna vara lite svåra att hitta. I Sverige har vi föreningen KVAST (Kvinnlig anhopning av Svenska tonsättare), som har en mycket informativ hemsida där man kan hitta mycket information om kvinnliga tonsättare, inte bara svenska, utan från stora delar av världen. Där finns också Spotify-listor med musik av kvinnor, repertoarlistor och tips på musik av kvinnor för dig som behöver musikexempel t.ex. i klassrummet. Väl värt ett besök! Jag har inte lyckats förstå eller hitta att liknande föreningar finns i våra grannländer, men vet du något om detta får du gärna höra av dig!

Mette Nielsen – foto: Mads-Peter Eusebius Jacobsen

Den danska som jag helt kort presenterar idag heter Mette Nielsen och hon föddes 1985 i Odense. Den musikaliska banan började när hon var 6 år gammal, då hon började spela dragspel. Hon sjöng också från tidig ålder, både hemma och i kör, och när hon blev lite äldre blev det också solosångslektioner.

Mette har en kandidatexamen från ”Det Konglige Danske musikkonservatorium” (2013).

Jag hittade en kort litet stycke för kör, som heter ”Motet” (länk längre ned).  Här har Mette delvis använt sig av det som hon definierar som det ”nästan unisona”. Hon har själv beskrivit detta sätt att skriva musik på som att det öppnar sig nya små rum, med nya klangliga och flerstämmiga ljudbilder, i den friktion som blir när man sjunger nästan unisont. Läs hennes egen beskrivning här:

https://komponistbasen.dk/node/8730#1

En verklista hittar du här:
http://www.mettenielsencomposer.dk/vaeligrkliste–audio.html

Noter finns utgivna på Edition-S:
https://edition-s.dk/composer/mette-nielsen

Prenumerera gärna på inläggen, så missar du inget! Fyll i din e-postadress och klicka ”Prenumerera”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.