Veckans tonsättarinna 27

Mia Makaroff

Turen har kommit till Finland! Jag börjar med en nu levande kompositör, nämligen: Mia Makaroff. Hon är född 1970 och är arrangör, kompositör, musiklärare och körledare. Hon studerade vid Sibeliusakademin i Helsingfors där hon tog examen 2003, med specialinriktning mot musikpedagogik och hur man kan använda musik i arbetet mot droger bland ungdomar. Det låter ju som ett oerhört spännande område!

Mia Makaroff arbetar inte bara med att komponera, utan undervisar också i skolan och jobbar med olika musikprojekt. Ett exempel är att hon skrivit 6 musikaler som framförts av hennes elever. Hon har även föreläst i andra länder (t.ex. Belgien, Italien, Ryssland) om hur man tonsätter för barnkörer, och även varit domare i olika körtävlingar.

Mias inspirationskällor är finsk folkmusik och poesi, och hon har skrivit för såväl skol/diskantkör som damkör, manskör och blandad kör. Ett rytmiskt stycke som jag tycker mycket om är ”Butterfly”. Det fick stor spridning via sånggruppen Rajaton för ett antal år sedan. På Gehrmans musikförlag finns mässan ”Diligam te” utgiven (kör SATB, församling, div. instrument). Tyvärr har jag inte hittat någon inspelning av detta verk. Ett annat stycke är ”Spes” för damkör. På Mias hemsida finns en komplett verklista, och där kan du också köpa mycket av hennes musik.

Noter på Gehrmans musikförlag:
https://www.gehrmans.se/butik/kor/diligam-te-xx10775

Om mässan ”Diligam te”:
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/17/de-skrev-svenskfinlands-nyaste-massa?ref=ohj-articles

Mia Makaroffs hemsida:
https://www.miamakaroff.com/

Prenumerera gärna! Fyll i din e-postadress och klicka på knappen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.