Veckans tonsättarinna 28

Anna Thorvaldsdottir

Anna Thorvaldsdottir är en isländsk kompositör född 1977. Hon studerade komposition vid universitetet i Kalifornien, och hennes musik framförs regelbundet och ofta i både staterna och i Europa. Hennes främsta inspirationskällor är landskap och naturen.

Foto: Anna Maggý

 2012 fick hon Nordiska rådets musikpris och 2015 fick hon en utmärkelse av New York-filharmonikerna som innebar en prissumma på 50 000 dollar och uppdraget att skriva ett stycke för orkestern. Stycket ”Metacosmos” framfördes 2018 med Esa-Pekka Salonen som dirigent. Thorvaldsdottir har skrivit beställningsverk för många namnkunniga orkestrar runt om i världen, bl.a. Göteborgssymfonikerna. Hela listan på orkestrar och ensembler som beställt av henne hittar du på hennes egen hemsida. 

Sedan 2018 är Anna Thorvaldsdottir ”Composer-in-Residence” hos Islands symfoniorkester (som för övrigt har en kvinnlig chefdirigent: Eva Ollikainen). Det innebär inte bara att hon skriver musik till orkestern, utan att hon också sitter i programrådet och även att hon leder workshops för unga kompositörer i samarbete med Icelandic Music Information Centre (en förening som jobbar för att tillgängliggöra nutida, klassiskt, Isländsk musik, länk till deras hemsida längre ned!). Islands symfoniorkester har uruppfört och även spelat in flera av Thorvaldsdottirs verk.

För tillfället bor Anna i London och förutom att komponera undervisar hon också i olika sammanhang.

Thorvaldsdottir har också skrivit för kör. Suggestiva verk, och inte så lättsjunget precis, men vackert! Lyssna t.ex. på ”Heyr mig mín sál” som bygger på en Isländsk psalm.

Länkar:

https://www.annathorvalds.com/
https://en.sinfonia.is/the-orchestra/
https://en.mic.is/

Fyll i din e-postadress och klicka på ”prenumerera” så får du ett meddelande när nya inlägg publiceras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.