Rosalie Bonighton
Målsättningen att skriva ett nytt blogginlägg varje vecka spricker ibland, när andra världsliga saker kommer emellan – arbete, till exempel. Men här kommer nu kvinna nummer 41 i ordningen: Rosalie Bonighton.
Rosalie föddes 1946 i Ballart, Australien. Hon studerade komposition vid universitetet i Melbourne där hon tog en kandidatexamen. Hon fortsatte studierna vid La Trobe-universitetet där hon fick sin magisterexamen i musik.
Bonighton inspirerades av många olika musikstilar. Såväl Brittisk och Keltisk folkmusik, tysk senromantik, jazz och även modernare tekniker (vissa seriella tekniker) gav influenser i hennes skrivande.
För Bonighton spelade sammanhanget som stycket skulle användas i en stor roll när hon valde vilken stil hon skrev i. Hon tog också hänsyn till vilka förutsättningar som fanns där stycket skulle framföras, vilken svårighetsgrad som fungerar, o.s.v. – jag tror att just detta är vardag för ganska många tonsättare!
Bonighton experimenterade en hel del med att låta jazz influera sina orgelstycken. Jag spelade ett av dessa verk som postludium förra söndagen: ”Swing in to the trumpet”. Perfekt i svårighetsgrad och längd för att vara ett bra orgelpostludium.
Bonighton har även skrivit körmusik, och när hon gjorde det var det viktigt för henne att skriva så att musiken harmonierade med texten.
Flera priser har denna tonsättarinna också fått; såväl priser för psalmkomposition som priser för orgelmusik, m.fl.
Hon har fått beställningar från flera framstående organisationer, och vid sidan av komponerandet arbetade hon som kyrkomusiker och pianoackopmanjatör.
Bonightons vision var att skapa musik av de erfarenheter och behov som finns i församlingen och att skriva musik som samtidigt är både användbar, lärorik, tillgänglig, fantasifull, utmanande och upplyftande – och alltid ett resultat av gott hantverk. Det låter nästan som en omöjlighet, men vilken fantastiskt bra målbild att skapa musik som uppfyller allt detta!
Bonighton dog 2011.
Jag har tyvärr inte hittat några klingande exempel på Bonightons körmusik, men en verkförteckning och notexempel finns på Australian Music Centre (länk här under), där det också går att beställa noter.
”Liturgical jazz” som är orgelstycken av jazzigare snitt kan man köpa på Echo musik.
Prenumerera gärna på inläggen! Fyll i din e-postadress och klicka ”Prenumerera” så får du en notis när nästa inlägg pubilceras!