Veckans tonsättarinna 42

Amy Beach

Florence Price var ju den första afroamerikanskan som fick en symfoni framförd av en professionell orkester. Den första vita amerikanskan som fick en symfoni framförd var Amy Beach. Det skedde 1896, och det var Boston Symphony orchestra som framförde hennes Gaeliska symfoni. Det var också den första symfoni skriven av en kvinna som blev publicerad i Amerika.

Amy Beach föddes 1867 i New Hampshire. Hennes mor var en skicklig pianist och Amy visade tidigt tecken på enastående musikalisk begåvning – ett musikalisk underbarn! Vid ett år ålder kunde hon sjunga 40 sånger utan anmärkning. Vi två års ålder kunde hon improvisera stämmor och vid tre års ålder lärde hon sig läsa. I tidig ålder kunde hon också spela sådant hon bara hört, och familjen försökte hänga med i hennes musikaliska utveckling.

Amy Beach

Den formella musikaliska skolningen började med pianolektioner för mamman när hon var sex år gammal. Ganska snart började Amy ge konserter med musik av Händel, Beethoven och Chopin.

När familjen flyttade till en av Bostons förorter fick hon studera piano för bl.a. Carl Baerman, som varit elev till Chopin.

När Amy var fjorton, 1881-1882, fick hon utbildning i harmonilära och kontrapunkt. För övrigt lärde hon sig själv genom att läsa alla böcker hon kom över i ämnet komposition.

Amy gjorde debut som 16-åring – och det blev succé! Publiken var entusiastisk och hon fick enormt fin kritik för konserten.

År 1885 gift sig Amy med Henry Harris Aubrey Beach, och efter det skrevs hennes namn på konsertprogram etc. som Mrs HHA Beach. Hon begränsade sina framträdanden till två stycken om året, och intäkterna från dessa gick till välgörenhet. 

Maken tyckte inte om att Amy skulle studera med en lärare, vilket kan tänkas bidrog ytterligare till hennes iver att studera på egen hand.

Över 300 av Amys verk publicerades under hennes livstid, såväl körmusik som sånger, instrumentalmusik, mm.

Det finns oerhört mycket mer att berätta om Amy Beach – men dessa inlägg är mer tänkta som en aptitretare och jag hoppas att du tar dig tid att fortsätta läsa om Amy och lyssna på hennes musik!

Här nedan är några musikexempel, och länkar till mera läsning!

Verklista:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_compositions_by_Amy_Beach

Läs mer:
www.amybeach.org

Prenumerera gärna på mina inlägg! Fyll i din e-postadress och klicka ”prenumerera” så får du en påminnelse när ett nytt inlägg publiceras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.