Veckans tonsättarinna 43

Eleanor Daley

Vi befinner oss i ”Requiem-tider” och nu börjar inbjudningar till konserter med Requeim av Fauré, Duruflé och kanske Brahms, dyka upp i sociala medier. Vilka requier skrivna av kvinnor känner vi till?

Veckans tonsättarinna har skrivit ett Requiem, och jag fastnade för ”In remembrance” som är sats fyra ur detta verk som hade premiär 1993 och gavs ut 1995. Eleanor fick också pris för verket 1994.

Eleanor Daley

Vem är då kompositören? Eleanor Daley föddes 1955 i Ontario, Canada. Hon har en kandidatexamen från universitetet i Kingston, och hon fick diplom i både orgel- och pianospel efter studier i Canada och Europa.

Eleanor bor och arbetar i Toronto där hon, förutom att skriva musik, försörjer sig på att leda kyrkokör och vara ackompanjatör. Hennes mest kända verk är ”The Rose Trilogy” och ”Requiem”. Hon får regelbundet beställningar från en mängd körer i Canada och USA, men också från Europa.

Eleanor skriver mestadels kör- och kyrkomusik, och hon finns utgiven på förlag i Canada, USA och England. Du kan läsa lite mer på Cypress Chorals hemsida, länk här under! Där finns ett par notexempel och ljudfiler på t.ex en ”Missa brevis” för kör SATB a capella.

Den som vill studera Daleys Requeim närmare kan ta hjälp av denna uppsats:

https://scholarcommons.sc.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1817&context=etd

På Wessmans notförlag hittar jag en hel del titlar av Daley, bl.a. en  ”Kristus uppstått, hör en hymn” för påsk, med svensk text av  Tomas Boström. Där finns också ”In rememberance”.

I antologin ”Julkören” finns två sånger av Daley.

https://cypresschoral.com/eleanor-daley/

Prenumerera gärna på bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.