Veckans tonsättarinna 44

Dinorá de Carvalho

Det tenderar att bli en stor övervikt av kompositörer från Norden, England, Europa och USA/Canada. Därför sökte jag mig nu till Sydamerika, och den här spännande damen!

Dinorá de Carvalho (1904-1980) föddes i Uberaba i Brasilien. Hon började studera piano vid ”Conservatorio Musical” i Sao Paulo redan när hon var sex år gammal. Debuten skedde med verk av Mozart och Mendelssohn när hon var sju (!) år.

Dinorá de Carvalho

1916 tar hon examen i pianospel vid konservatoriet i Sao Paulo, och börjar konsertera runt omkring i Brasilien.

1921 fick hon ett stipendium för att studera i Paris, och under tiden i Paris gav hon också konserter i flertalet europeiska städer.

1924 är hon tillbaka i Brasilien, och ägnar sig åt att studera harmonilära, kontrapunkt och komposition för ett antal olika lärare.

När hon var klar arbetade hon som pianist, kompositör, dirigent och lärare. Hon blev den första kvinnan i Brasilien som blev invald i den musikaliska akademin, och hon startade en orkester med bara kvinnor som medlemmar (Orquestra Feminina de Sao Paulo).

1960 hade hon skrivit ungefär 400 verk, och fick i uppdrag av kulturministeriet att åka iväg på en konsertturné i Europa, för att framföra egna och andra Brasilianska tonsättares verk.

Dinorá har skrivit en ”Missa de profundis” (fyra solister, kör, orkester och slagverk) för vilken hon fick första pris för ”Bästa vokala verk” år 1977. Hon har också skrivit pianomusik, musik för soloinstrument, kammarmusik, orkester, körmusik, musik för teater och ballet.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon inspelning av något körstycke av de Carvalho. På webbsidan https://musicabrasilis.com kan man köpa några noter, dock inga körnoter. Sidan har också en funktion som gör att man kan leta efter endast kvinnliga kompositörer – så det finns anledning att återkomma till Brasilien framöver!

Fyll i din e-postadress för att få meddelande när nya inlägg publiceras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.