Veckans tonsättarinna 7

Antonia Bembo

Det finns nog ingen kompositör som har haft och har så stor betydelse för oss kyrkomusiker som Johann Sebastian Bach. En barockens mästare som skrivit ett antal större verk för kyrkokör och musiker, som fortfarande framförs världen över. Vilken kör med självaktning kan låta bli att sjunga Matteuspassionen eller Johannespassionen? Som organist har det också alltid varit en självklarhet att Bachs orgelverk ska finnas med som en del i kyrkoåret – han skrev ju ofta för de behov av musik för gudstjänsten som fanns där han tjänstgjorde. Men finns det någon kvinnlig barocktonsättare av hans kaliber?

Antonia Bembo

Ingen vi känner till så där utan vidare. Men om vi gräver lite i de moderna arkiven, d.v.s. ”googlar” på internet, hittar vi flera stycken som hör till barockperioden. Har du hört talas om Barbara Strozzi, Elisabeth Jaquet de la Guerre, Caterina Assandra eller Antonia Bembo? Det finns fler, förstås, och dem ska vi återkomma till!

Antonia Bembo föddes 1640 i Venedig, Italien (hon dog 1720). Man vet inte så mycket om hennes uppväxt, men hon studerade för samma lärare som Barbara Strozzi. Bembo gifte sig med en adelsman som förskingrade pengar och bedrog henne. Trots detta misslyckades Antonias försök att skilja sig från maken, som spenderade de 13 sista åren av sitt liv i fängelse. Antonia flydde från maken och de tre barnen, och hamnade i Paris. Där sjöng hon för Ludvig den 14:e, som gav henne tak över huvudet i en religiös kommunitet, och en pension att leva på. Vid det franska hovet mötte Bembo Elisabeth Jaquet de la Guerre, som också var tonsättare.

Venedig

Av Antonia Bembos musikaliska produktion finns en del bevarat i Bibliothèque Nationale de France. Hon skrev en opera, sakrala och profana kantater, och motetter. På Wikipedia kan vi läsa att hennes musikaliska stil är en blandning av den franska och den italienska stilen, och att mycket av det hon skrev var för sopran ackompanjerad av continuo.

För den som leder kör kan det vara av intresse att titta på ett Te Deum för tre röster och instrument, utgiven på Furore Verlag. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon inspelning av detta verk, men söker man på Spotify och Youtube hittar man andra exempel på Bembos musik.

Prenumerera på bloggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.