Tonsättarinna 55

Laura Netzel (1839-1927)

En fråga ställd i en facebook-grupp för finska kyrkomusiker har gett mig flera uppslag på tonsättande kvinnor hemmahörande i Finland. Det kommer närmare presentationer framöver. Jag fick kontakt med en finsk notförläggare som tipsade mig om ”Stabat mater” för fystämmig kör, solister och orgel skrivet av Laura Netzel (uruppförd 1890). Detta verk finns att köpa på: https://www.editiontilli.fi

Jag har inte lyckats hitta någon inspelning, men det lär ha framförts av Mikaeli kammarkör 2013. Efter att ha spelat igenom första satsen av partituret som jag fick till påseende, så blir jag nyfiken – det är vackert! Hela stycket är 50 minuter långt, men kanske vore det möjligt också i min lilla församling att göra ett par av satserna?

Jag vet inte hur känd Laura Netzel är för gemene man – men jag tycker att jag med jämna mellanrum ser att hennes kammarmusik framförs här och var i landet.

Laura föddes i Finland, med efternamnet Pistolekors. Hennes mor dog i barnsäng, och fadern tog då med sig hela barnaskaran och flyttade till Stockholm när Laura bara var ett år gammal. Hon uppvisade tidigt musikalisk begåvning, och fick en gedigen musikutbildning i pianospel och sång, och hon gjorde debut som pianist vid 18 års ålder i en konsert med Hovkapellet.

Komposition studerade hon för bland andra Wilhelm Heintze och Charles-Marie Widor, och det var som kompositör som hon gjorde sig känd – under pseudonymen N Lago. Hon debuterade som kompositör när hon var 35 år, med ett par a capella-sånger för damröster.

”Kvinnans erkännande som kompositör” var Lauras drivkraft, och hon har ju i hög grad bidragit till det.

Det finns ganska mycket information om Laura Netzel, t.ex. på svenskt kvinnobiografiskt lexikon: https://skbl.se/sv/artikel/LauraConstanceNetzel
Kungliga musikaliska akademin har gett ut en bok om Netzel och jag kan också tipsa om 4 poddavsnitt som finns på Sveriges Radio.

Prenumerera genom att fylla i din e-postadress:

3 reaktioner till “Tonsättarinna 55”

 1. Hej Katarina!
  Tack för tipset om det där finska förlaget, men Stabat Mater finns inte kvar. Jag har sökt på verkets titel och gått igenom den korta listan över verk v Laura Netzel som finns registrerade på hemsidan, men utan att hitta det. Det omnämns dock på Statens musikbiblioteks hemsida.
  Dessutom har verket sänts av Sveriges Radio i 2013 med just Mikaeli kammarkör (https://sverigesradio.se/avsnitt/171762). Men inspelningen är borta från deras hemsida.
  Hälsning,
  Wolfgang

  1. Hej!
   Jag har haft kontakt med förlagets ägare, Johann Tilli, som talade om att han säljer både ”Stabat mater” och ”Davids psalm 146” av Laura Netzel. Konstigt om du inte hittar dem på hemsidan, men är du intresserad så kontakta honom direkt!
   Jag hittade också efter ett tag Sveriges radios borttagna inspelning. Kanske går det att leta reda på den, om man har tid och lust. Eller kolla direkt med Mikaeli kammarkör.

   1. Hej!
    Jag har hittat P2-dokumentären om Laura Netzel som innehåler några mycket korta bitar ur Stabat mater, men inte hela inspelningen. Var har du hittat den då?
    /Wolfgang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.