Tonsättarinna 58

Lesia Dychko

Hela världens blickar vänds mot Ukraina – det känns helt overkligt att det i dagarna utbrutit ett krig i vår närhet. Hur många Ukrainska tonsättare känner du till? Skam till sägandes kände jag inte till en enda, varken kvinna eller man, innan jag startade det här ”kvinno-projektet”. Men här kommer det första bidraget från Ukraina.

Lesia föddes 1939 i Kyjiv, i en bildad familj, och studerade musik från tidig ålder. Hennes första större verk (En konsert för piano och orkester) skrev hon klart under gymnasietiden, redan i den märks hennes exceptionella talang. Hon tog examen i komposition vid ”National Muscial Academy of Ukraine”, och arbetade sedan som kompositör och lärare vid flera olika skolor och universitet.

Dychko inspireras av den Ukrainska folkmusiken och den landets historia. På verklistan finns såväl körmusik, kantater, orkestermusik, oratorier, balett, opera och filmmusik.

På 60-talet ingick Lesia i en grupp kompositörer som blev kända under begreppet ”Nya folkloristiska vågen”. Ett antal verk av Dychko som räknas till denna era är kantaten Carpathia, The four seasons och Red guelder rose.

På 80-talet var Dychko en av de första Ukrainska kompositörerna som skrev sakral musik (Liturgy No 1, Liturgy No 2 och Solemn Liturgy).

Den vackra ”Sviatyj Bozshe” finns numera i vårt notbibliotek och väntar på att framföras. Den finns både för damkör och blandad kör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.