Tonsättarinna nr 112

Piret Rips-Laul (f. 1965)

Både Litauen och Lettland finns representerade med ett par inlägg var, så nu tyckte jag det var dags att lyfta någon från Estland.

Foto: Annika Metsla

Piret Rips-Laul är pianopedagog och kompositör. Hon är mest känd för sin musik för barn- och ungdomskörer, men har också skrivit för vuxenkör, orkester, musikal, mm. Hon har jobbat som pianopedagog, lärare i musikteori, pianoackompanjatör och ledare för Tallin Gospel Choir – en musiker med stor bredd!

Piret har skrivit mer än 100 sånger för olika ensembler, ofta till egna texter. Det mest framförda körstycket heter ”Paradisi Gloria”, och det finns att köpa på Gehrmans musikförlag, liksom ”Ave Maria” för blandad kör (delade stämmor). På Wessmans finns också några titlar av Piret, bl.a. en ”Mässa” i sättning både för damkör (SSAA) och för blandad kör (SATB).

På ”Estonian Music Information Centre” hittar jag ett litet smakprov på ett ”Stabat mater” för kör och orkester. På denna sida (länk längre ned!) finns det mer information, liksom en verklista, och några länkar till mera lyssning.

https://www.emic.ee/piret-rips-laul

Nyfiken på fler kvinnliga kompositörer? Fyll i din mail-adress och få ett mail när nya inlägg publiceras!

2 reaktioner till “Tonsättarinna nr 112”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.