Tonsättarinna nr 122

Anna Cederberg-Orreteg (f. 1958)

Även om det fortfarande är isande kallt (där jag bor kom det snö häromdagen) så befinner vi oss i vårtid. Valborg närmar sig och man kan anta att våren kommer att sjungas in vid valborgseldar runt om i landet. Troligen med ”de gamla vanliga” dängorna, ja ni vet säkert vilka det är!

På området vårsånger för kör finns det stor potential för förbättring när det gäller att lyfta in kvinnliga tonsättare. För ett tag sedan träffade jag Anna Braw, som också är engagerad i frågan om musik av kvinnor. Hon har gjort flera spellistor på Spotify på olika teman, med musik av kvinnliga kompositörer, bland annat en med vårmusik (länk nedan). Det är inte bara körmusik på den listan, utan en härlig blandning – hoppas du blir inspirerad och hittar något du vill framföra!

På den här listan hittar du körstycket ”Välkommen åter snälla sol” skrivet av veckans tonsättare Anna Cederberg-Orreteg. Det är ett oerhört finstämt och vackert stycke, som kanske inte skulle göra sig så bra utomhus vid en valborgseld, men definitivt vid en vårkonsert i kyrkan. Jag har själv tonsatt den här texten, som lite otippat är skriven av August Strindberg.

Anna Cederberg-Orreteg är verksam i Stockholm och har under sin yrkesverksamma tid framförallt jobbat som musiklärare i grundskola och på gymnasium, samt i Farsta musikklasser. Jag förknippade ganska länge Anna med bra, välklingade och pedagogiska sånger för barn- och diskantkör – ett nog så viktigt område! Men hon har skrivit så mycket mer!

Jag sjunger i en liten damensemble där vi nyligen framförde ”Kyrie” ur Missa brevis (damkör SSAA). Det kräver en del för att det ska klinga rent, men det är väl värt mödan och utmaningen. Ett annat tips för dig som leder damkör är sången ”Är kärleken” (SSA).

För blandad kör finns t.ex. ”Öppna en väg” (text av Lars Björklund), som vi använt med vår kyrkokör på första advent.

Det finns också större verk, t.ex. ”Mässa i staden” eller ”You and I” (Opera för en ny generation). Själv blev jag väldigt nyfiken på ”Via Dolorosa” för SATB, altfiol, cello och orgel, och väntar med spänning på att den ska landa i min brevlåda! Om den inte är för svår skulle den kunna vara ett alternativ för oss som inte har vare sig praktiska eller ekonomiska möjligheter att sätta upp de stora passionerna.  

Annas musik finns utgiven på Wessmans, Gehrmans, Ejeby, m.fl. Titta in på Annas hemsida så finns information om var du köper respektive verk. Där finns också en ”byrålåda” med material som är fritt att använda.

Hemsida:
http://fyrton.se/#anna

Vårmusik:

Prenumerera gärna på kommande inlägg genom att fylla i din e-postadress!

2 reaktioner till “Tonsättarinna nr 122”

  1. Fint reportage om Anna. Om jag inte missminner mig alldeles sjöng vi i samma kör för 40 år sedan. Via Dolorosa låter som ett spännande projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.