Tonsättarinna nr 65

Stefania Turkewich

Såhär i vårsångs- och valborgstider funderar jag över repertoaren av vårsånger – det finns inte en enda kvinna bland de ”klassiker” som man framför vid valborgseldarna runt om i landet – den som har ett tips på bra vår-körsånger skrivna av kvinnor får gärna höra av sig! Eller kanske skicka en nyskriven text som jag kan tonsätta?

Jag söker på ”Ukrainian composers” på internet och får upp en lista på 10 personer – alla män förstås. Den speciella kvinnliga tonsättaren jag är på jakt efter hittar jag inte, utan jag hoppas kunna återkomma till henne längre fram, men den jag hittar är Stefania Turkewich. Hon sägs vara Ukrainas första kvinnliga kompositör, född 1898 i Lviv. Hon var inte bara kompositör utan också musikvetare, pedagog och pianist.

Stefania föddes i en mycket musikalisk familj. Hennes mamma var pianist och var en viktig förebild för Stefania. Familjen spelade tillsammans; pappan kontrabas, mamman piano, Stefania harmonium, och hennes tre syskon på cello och fioler. Hennes far startade en familjekör, där de fick sjunga tillsammans.

Stefania studerade piano bl.a. i Wien och i hemstaden Lviv, där hon också läste musikvetenskap. Hon studerade ytterligare i Wien (lärarexamen) och Prag, och tog lektioner hos flera kända kompositörer (bl.a. Schönberg).

1934 Doktorerade hon på ämnet ”Ukrainsk folklore i Ryska operor”.

På hösten 1939, när Ryssland ockuperade västra Ukraina, jobbade Stefania som konsertmästare på operahuset i Lviv. Under ett par krigsår var hon också adjungerad professor vid Musikkonservatoriet i Lviv. 1944 flydde hon undan ryssarna till Österrike och vidare till Italien. Slutligen hamnade hon i England, och hon dog i Cambridge 1973.

Vad har hon då komponerat för verk? Det första hon skrev, år 1919, var Liturgin. Denna framfördes vis flera tillfällen i St George-katedralen i Lviv. På repertoarlista finns symfonier, balletter, opera, barnopera, körmusik, kammarmusik och pianomusik.

På Wikipedia finns en verklista. Tyvärr har jag inte hittat någon inspelning av hennes körverk, inte ens i Ukarinian live Classics. Men här är Stefanias andra symfoni, vilken enligt publiceringen på Youtube hade världspremiär den 23 april i år!

Vill du ha en påminnelse när ett nytt inlägg publiceras? Fyll i din epostadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.