Tonsättarinna nummer 64

Helena Martinsson

Den här veckan handlar mitt inlägg om en svensk tonsättare, som är aktuell med en nyskriven opera. Helena är född 1969 och började skriva låtar när hon var 19 år, och har sedan dess skrivit och framfört egen musik i genren visa/pop/jazz. Under namnet Hilma har hon gett ut en platta med låtar och även sjungit på olika festivaler – du hittar albumet på Spotify och Soundcloud.

Helena är utbildad på Kungliga Musikhögskolan (dåvarande GG-linjen) samt på Operastudio 67, och har varit verksam som operasångerska på Folkoperan, Södertäljeoperan, Norrlandsoperan och Läckö slott, samt i fria operagrupper.

Under 2019-2021 har Helena studerat komposition för Peter Lyne och David Saulesco på Härnösands folkhögskola.

2017 var året då Helena Martinsson började skriva genomkomponerad musik, den första sången var även den på en Boye-dikt; ”Javisst gör det ont”. Den uruppfördes i januari 2018 i samband med #visjungerut-konserten i Eric Ericsonhallen och togs även upp av hovsångerskan Ingrid Tobiasson kort därefter. 

Helena Martinsson uruppför 4-6 maj sin kammaropera Bål på Teaterverket Svea i Stockholm med nystartade operagruppen Opera Astarte.

Operan har fått sitt namn av Karin Boyes dikt ”Bål” och operan gestaltar Boyes sista tid i livet och relationen till de två kvinnorna i hennes liv. Tonsättaren har även skapat librettot, utifrån ca 15 av Boyes dikter med mindre tillägg och redigeringar.

Tre av ariorna i operan utgör även sånger i hennes sångcykel Träd och Människor, som uruppfördes i september 2021 i Söderledskyrkan, Farsta.

Länkar
På Helenas hemsida kan du läsa mer om operan och de medverkande:
https://www.helenamartinsson.se/opera-astarte/

Sångrepetition av operan Bål: https://www.youtube.com/watch?v=MDrPOyXELUE

Sångcykeln Träd och Människor: https://www.youtube.com/watch?v=uegp6BuEsy4

För att få info om när nya inlägg publiceras kan du fylla i din e-postadress här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.