Veckans tonsättarinna 46

Helen Ostafew

Jag samlar på kvinnliga kompositörer! Den här råkade jag på via en väns inlägg på facebook. Helen Ostafew hade jag inte hört talas om förut. Hon är en nu levande, brittisk kompositör, som också är sångerska, pianist och dirigent.

Helen Ostafew

Helen Ostafew började spela fiol och piano när hon var fyra år. Senare tog hon examen vid universitetet i Leeds med sång som huvudämne, och piano och komposition som bi-ämnen. Hon fortsatte studera komposition i Nederländerna.

Helen sjunger sopran i den professionella emsemblen ”World choir for peace”.

Det första verket av henne jag hittade var ”Requiem for humanity”. Detta verk innehåller texter ur den traditionella latinska mässan, men också texter från flera stora världsreligioner, liksom citat av Ghandi, m.fl. Verket finns på Spotify, och på Helens egen hemsida (länk längre ned!).  Verket är 40 minuter långt och är skrivet för blandad kör, 3 solister och piano eller orgel – det torde vara genomförbart i många församlingar! Man kan också göra det med stråkkvintett eller stråkorkester. Noter går att beställa på Helens hemsida, även enstaka satser.

Såvitt jag har kunnat utröna skriver Helen mest för kör, och jag kan även rekommendera att lyssna på ”Ave Maria”, en mycket vacker version, inte minst inledningen med bara kvinnoröster.

https://www.helenostafew.com/

https://www.worldchoirforpeace.org/

Fyll gärna i din e-postadress och klicka ”prenumerera”, så får du ett mail när nya inlägg publiceras!

En kommentar till “Veckans tonsättarinna 46”

  1. Hej Katarina!
    Tack för den här tonsättarpresentationen. Det finns så många underbara kvinnliga tonsättare och henne hade jag inte sett eller läst om innan. Håller med dig att hennes tonsättning av ”Ave Maria” är mycket vacker!

    Hälsning,
    Wolfgang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.