Veckans tonsättarinna 52

Edewede Oriwoh

Såhär en dag in på det nya året kommer förra årets sista inlägg, och det blir inte så långt då jag (ännu) inte lyckats hitta så mycket information om denna veckas tonsättarinna.

Edewede Oriwoh är född i Nigeria och började tidigt skriva musik för att använda i gudstjänsten. På senare tid har hon skrivit mässmusik, hymner och instrumentalmusik – men mestadels skriver hon för kör på flera olika afrikanska språk, samt latin och engelska. Hon har också skrivit mycket för flöjt, stråkar och piano, och hennes verk har framförts även utanför Nigerias gränser.

Edewede har också startat webbsidan: www.africancomposers.com och det finns en tillhörande facebook-sida som hon också sköter. Hemsidan är definitivt användbar, även om den också listar manliga tonsättare från Afrikanska länder. Men handen på hjärtat: hur många manliga tonsättare med ursprung i Afrika känner vi till?

Det finns en hel del musik av Edewede på Soundcloud, tyvärr är det ofta syntetiska ljudfiler, men en och annan ”riktig” inspelning finns också.

Noter finns att hämta, som jag förstår det, gratis, på imslp:
https://imslp.org/wiki/Category:Oriwoh,_Edewede

Ta också gärna en titt på: www.africancomposers.com

Till sist tackar jag för visat intresse för min blogg under detta ”kvinnoår”. Jag kommer att fortsätta att utforska de kvinnliga tonsättarna framöver, ju mer jag letar ju fler hittar jag, och det skulle inte vara något problem att fortsätta skriva ett blogginlägg per vecka även under detta år 2022. Jag lovar dock inte att det blir ett nytt inlägg varje vecka framöver.
En lärdom av årets efterforskningar är att det i alla tider verkar ha funnit kvinnor som skriver musik, men av olika anledningar har de fallit i glömska. Det kan vi hjälpas åt att ändra på!
Vi kan välja vad vi lyssnar på och vad vi spelar i våra olika sammanhang. På mitt jobb har vi under året krävt av inhyrda musiker att all musik de framför ska vara skriven av kvinnor, och det har faktiskt inte inneburit några problem alls. Alla har tagit sig an utmaningen, och vi har fått många väldigt fina konserter. Så att kräva hälften musik av kvinnor under kommande år är absolut inte något omöjligt.

Jag hoppas att du som har läst har lärt dig något nytt och hittat ny, fin musik värd att lyssna till och att spela och sjunga. Hör gärna av dig med synpunkter!
Gott nytt 2022!

En kommentar till “Veckans tonsättarinna 52”

  1. Det har varit jätteroligt och lärorikt att följa din blogg. Tack för det gångna året och en god fortsättning på det nya.
    / Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.