Veckans tonsättarinna 51

Esther Scliar

Vi är inne på sluttampen av detta ”kvinnoår”. Personligen tror jag att alla år framöver kommer att vara präglade av att hitta och upptäcka nya kvinnliga kompositörer! Idag lyfter jag fram den brasilianska tonsättarinnan Esther Scliar.

Esther Scliar

Esther föddes 1926. De första åren i sitt liv bodde hon i Uruguay, men när hennes föräldrar skilde sig flyttade Esther och hennes syster med pappan till Rio Grande i Brasilien, där syskonen uppfostrades av en faster. När pappan gifte om sig flyttade systrarna med honom och hans nya fru till Porto Alegre, där Esther tog en college-examen och en examen i pianospel från ”Institute of Fine Arts”. Hon fortsatte studera komposition vid samma skola, samtidigt som hon undervisade i pianospel. 1948 flyttade hon till Rio de Janeiro för att fortsätta kompositionsstudierna, och hon studerade under en period också i Venedig.

1952 studerade hon körledning, skrev musik till en film för vilken hon fick pris. Samma år konstaterades att hon hade tuberkulos. 1968 fick hon en stroke och tvingades lämna sitt arbete på Villa Lobos-insitutet. Esther hade då haft en fantastisk karriär som kompositör som fick ett abrupt slut när hon tog sitt liv 1977.

Scliar inspirerades mycket av folkmusik och skrev omkring 90 verk, varav en hel del för kör.

”Lua lua” framförde vår projektkör i slutet på oktober, en sång som handlar om månen. Det finns flera inspelningar av den här sången på youtube, men även en del andra sånger.

Prenumerera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.