Veckans tonsättarinna nr 110

Chiquinha Gonzaga (1847-1935)

Foto från Wikipedia

Detta mitt tredje år med blogginlägg om kvinnliga tonsättare avslutar jag med en Brasilianska. Chiquinha föddes i Rio de Janeiro. Hennes mor var dotter till en slav, och hennes far var en vit man ur en välbärgad familj. Den här sortens bland-äktenskap var tabu på den här tiden, och paret fick säkert hantera fördomar inte bara från den egna familjen.

Chiquinha fick dock en fin utbildning, som också innehöll pianostudier. Hon skrev sitt första verk, en sång, redan när hon var 11 år gammal, och musiken var hennes stora passion. När hon var 16 år giftes hon bort med en marinofficer och pappans förhoppning var att hon i och med detta skulle få inträde i den högre societeten i Rio.

Chiquinhas make tyckte inte om att hon komponerade. När hon fött tre barn ställde han ultimatumet att hon skulle välja mellan honom och musiken. Chiquinha lämnade honom vilket blev en stor skandal.

Under sin livstid skrev hon mer än 200 verk, mest för piano, men hon komponerade också operetter, pjäser och sånger.

Chiquinha var den första kvinnliga dirigenten i Brasilien, men hon är ihågkommen också för sin kamp emot slaveriet i landet. Hon var också den första som skrev en karnevalsmarch: ”O Abre Alas”.

Jag tackar för det gångna blogg-året, och hoppas du hittat många nya favoritkompositörer bland alla de kvinnor som presenterats i år. Gott nytt musikår 2024!

Jag blir glad för varje ny följare! Prenumerera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.