Veckans tonsättarinna nr 109

Emmy Lindström (f. 1984)

Jag kunde tyvärr inte närvara i Berwaldhallen i mitten på november när ett nytt verk av Emmy Lindström uruppfördes. Men enligt uppgift från bekanta som var där var det en fantastisk konsert.

Lindström började sin musikaliska bana som violinist när hon var fem år. I tonåren turnerade hon tillsammans med en ensemble vid namn Coll’arco, och hon har studerat musik i Norrköping, Göteborg och Stockholm, där hon tog en kandidatexamen som violinist 2009. Hon studerade vidare på kompositionsprogrammet och tog också en master som violinist.

Lindströms genombrott kom med klarinett-konserten ”At the Hills of Hampstead Heath”, ett verk som beställdes av fyra svenska orkestrar. Verket spelades flera gånger i radio och gav en nominering till Musikförläggarnas pris 2018.

Säsongen efter var hon ”Composer in Residence” för Helsingborgs symfoniorkester, för vilken hon skrev sviten ”The Lost Clown”. Hon har skrivit musik för bland andra Göteborgssymfonikerna, Radioorkestern och Folkoperan.

Folkoperan beställde en opera av Lindström, baserad på boken ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson. Nedan finns några länkar till musik av Lindström, bl.a. ett körstycke som heter ”Vintergatan fryser”.

Vill du ha ett meddelande när nya inlägg publiceras? Fyll i din e-postadress nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.