Veckans tonsättarinna nr 108

Niloufar Nourbakhsh

Iran är ett land som inte tidigare är representerat på min blogg, och landet är ju aktuellt i och med att Nobels fredspris i år gick till den Iranska människorättskämpen Narges Mohammadi. I tidningen ”Historiskan” var det tidigare i år ett reportage om kvinnorna i Iran och deras kamp: https://historiskan.se/webshop/historiskan-1-2023/

Foto: Michael Yu

Niloufar är född i Iran men bor och verkar i New York. Hon studerade piano från tidiga år i Karaj och Teheran. Hon vann andrapris i en tävling för pianister när hon var 15 år. Efter det studerade hon ett år i Oxford och flyttade sedan till USA för att ta en kandidatexamen.

Nourbakhsh försörjer sig som pianist, kompositör och lärare och är en av grundarna till Iranian Female Composers Association, en förening som verkar för att stötta framförallt unga, kvinnliga tonsättare från Iran. Föreningen bildades 2017 och har medlemmar från Nordamerika, Europa och Asien, och man jobbar bland annat med programfrågor, mentorskap, beställningar, workshops, med mera!

Jag fastnade för ett körstycke skrivet av Niloufar Nourbakhsh, det heter ”e ee ree and I was free”. Jag länkar även till ett par andra stycken – men det finns mer att lyssna på för den som är nyfiken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.