Veckans tonsättarinna nr 107

Marie Samuelsson (f. 1956)

November och december är bråda tider om man är kyrkomusiker, och därför har inlägg nummer 107 dröjt lite.

Marie Samuelsson är en tonsättare som fram tills helt nyligen var okänd för mig. Det stod att läsa i DN för ett tag sedan,  och på sidan imusiken.se (länk längre ned) att hon blivit tilldelad stora Christ Johnsson-priset. I motiveringen från juryn läser jag att:

Foto: Mats Bäcker

”Marie Samuelsson är sedan länge en central röst bland svenska tonsättare. I konserten Brandnäva för gitarr, violin och orkester interagerar den originella solistkombinationen på ett både raffinerat och lekfullt sätt med orkestern. Här gestaltas genom ett koncentrerat material, utformat med stor detaljskärpa, en angelägen tematik kring natur och kretslopp och Samuelsson skapar i sitt verk ett eget unikt musikaliskt ekosystem.”

Jag skäms lite för att jag inte känt till denna centrala röst, men det går ju att råda bot på. Samuelssons orkestermusik har, vad jag kan utläsa på hennes hemsida, spelats av snart sagt alla orkestrar i landet. Hon har skrivit ett omfattande körverk som heter ”En ängel skjuter ifrån”, som uruppfördes av vokalensemblen ”VoNo”.
Jag hittar ett verk som heter ”Cat: Nine lives”, ett verk för blåsinstrument som (givetvis) har nio satser.

Vad som finns utgivet och inte kan man utläsa av Samuelssons hemsida. En del finns utgivet på Gehrmans, en del kan beställas från Svensk musik. Tyvärr hittar jag ingen inspelning av körverket jag nämnde ovan, men det finns ett stycke som heter ”Den natten”, för kör.
Det finns en hel del att lyssna på på youtube, Soundcloud, m.fl. tjänster – hoppas att du hittar något spännande!

https://imusiken.se/2023/11/22/christ-johnson-priserna-till-tva-kvinnliga-tonsattare/

https://www.mariesamuelsson.se/

Prenumerera gärna på kommande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.