Tonsättarinna nr 132

EvaMarie Agnelid

Förra veckans tonsättare var kyrkomusiker, och i mitt letande efter nya kompositörer hittar jag ofta just kyrkomusiker som också skriver musik själva. Ett antal av de kommande inläggen kommer att presentera musikskrivande och nu verksamma kyrkomusiker från olika håll i landet.

EvaMarie Agnelid tjänstgör sedan några år i Enskede-Årsta församling, söder om Stockholm. Hon är aktuell med notutgivning på Ejeby förlag som ger ut ”Vad jag söker”, en svit på fem körstycken med texter av Nordiska kvinnliga poeter.

I huvudsak skriver EvaMarie för de konstellationer hon leder, spelar och sjunger i men komponerandet startade redan i 25-årsåldern. Då skrev hon ett antal lite jazzigare låtar, både text och musik, uppkomna ur hjärtesorg. Andra visade intresse för sångerna och de fick viss spridning vilket blev en indikation på att musiken hade något som kanske kunde tilltalade andra. EvaMarie nämner ensemblen POEME som hon bland annat har tillsammans med pianisten Peter Schyborger. Också ett samarbete, Expeditionen, med jazzpianisten Anders Persson från Göteborg med vilken hon skrivit musik som inspirerats av boken ”Atlas över 50 öar jag aldrig har besökt” av Judith Schalansky. År 2017 skickade de in ett gemensamt bidrag för barnkör till en tävling inför Luther-året som var samma år. Bidraget kom till final, vilket blev en sporre.

Det första av EvaMarie som gavs ut var ”Trädet” (2019), en barnkörsång med text av Åsa Lind. Åsa var det året knuten till barnkörveckan på Fårö (de har varje år en författare knuten till verksamheten), och EvaMarie tyckte om hennes texter.

Just texter nämner EvaMarie som det som inspirerar mest. Hon tycker bäst om texter där inte allt sägs rakt upp och ner, utan som ger utrymme för egna funderingar och som väcker frågor. Inspiration hämtar hon ibland också i konserter, konst och utställningar.

Jag frågar lite om hur skrivarprocessen ser ut för EvaMarie, och hon berättar att hon ofta använder röstmemo för att spela in saker. Dessa kan sedan få vila ett tag, för att sedan plockas fram, gås igenom och lyssnas på, för att se vad som fungerar och vad som inte blev så bra. De idéer som håller måttet arbetar hon vidare med. Hon jobbar ofta med små fragment, och ofta vid pianot. Ibland när det är segt att komma igång sätter hon klockan på 20 minuter för att ge sig själv extra motivation, samtidigt som hon tycker det är viktigt att vara snäll mot sig själv och låta processen få ta den tid det tar. Det är ju många delar i skapandet, alltifrån att plocka fram texten, till att hitta textens ”rytm”, och sedan sätta toner till orden. Lite som att lägga pussel.

EvaMarie har flera nya projekt på gång, och hon tycker att det är en stor fördel just att jobba med flera saker samtidigt. Då kan man låta ett projekt vila om man kör fast, och ta tag i något annat.

På frågan om EvaMarie har någon ”dröm-beställning” svarar hon att det verkar lite läskigt med att skriva på beställning men är inte främmande för det. Det hon har skrivit hittills har varit antingen till hennes själv, de grupper hon musicerar med, eller till de körer hon för tillfället leder. Men kanske att hon skulle vilja skriva för kör och något instrument, eller allra helst för ungdomskör! Att hitta en musikalisk ingång till ungdomar är en dröm – och självklart ska det vara bra texter! Text och röst är min grej, säger EvaMarie, och hon uppmuntrar fler kyrkomusiker att skriva musik! Hon tillägger också att för henne är det aldrig jobbigt att skriva musik, det är bara lustfyllt – som en stor leklåda!

I höst utkommer ett arrangemang av en mindre känd melodi på ”I himmelen” som EvaMarie skrivit för damkör samt ”Minsta lilla korn”, finalbidraget i Luthertävlingen, på Gehrmans förlag.

Det finns ännu ingen hemsida med ljudprov på EvaMaries musik, men om man befinner sig i Stockholmstrakten kan man lyssna på ”release”-konserten av ”Vad jag söker” som äger rum i Årsta kyrka den 28/9 kl. 17.

Agnelid är förutom på Ejeby förlag, också utgiven på Gehrmans och Wessmans förlag. 

Prenumerera gärna på kommande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.