Tonsättarinna nr 92

Chen Yi (f. 1953)

Låt mig presentera den första kinesiska kvinna som tagit en masterexamen i komposition vid musikkonservatoriet i Peking: Chen Yi.

Foto: singers.com

Chen Yis föräldrar älskade klassisk musik och lät tidigt sina barn börja den klassiska skolningen. Chen Yi spelade piano och fiol från fyra års ålder. Under kulturrevolutionen flyttades barnen till ett arbetsläger på landet, där hon fortsatte att spela fiol, men repertoaren begränsades till ”revolutionssånger”.

Det låter helt enormt, och jag vet inte hur vanligt det är, men Chen Yi blev konsertmästare vid Peking-operan bara 17 år gammal. Parallellt med masterstudierna studerade Chen Yi Kinesisk folkmusik, vilket inspirerat henne i komponerandet.

Chen Yi har också studerat i USA och varit professor vid universitetet i Missouri-Kansas. År 2006 var hon finalist i Pulitzer Prize for Music med verket ”Si Ji” (Fyra årstider)

Jag vet inte om verklistan som finns på wikipedia är komplett, men den är lång och det finns musik för många olika besättningar. Chen Yi beskriver själv sin musikaliska stil såhär: ”Med min öst-västliga bakgrund blir min musik en naturlig hybrid mellan traditionell kinesisk musik och västerländsk instrumentation och form, kombinerat med mitt eget musikaliska språk och min egen stil”.

Det finns så mycket vacker, spännande musik av Chen Yi, och några länkar har du nedan. Noter finns utgivna på Presser (länk nedan).

Är du särskilt intresserad av körmusik, blandad kör eller damkör, så är den här sidan en bra sammanställning: https://www.singers.com/composers/Chen-Yi/

https://www.presser.com/chen-yi
https://www.presser.com/chen-yi?p=2

Prenumerera gärna på kommande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.