Tonsättarinna nr 133

Katarina Ridderstedt (f. 1988)

Veckans tonsättare är verksam som kyrkomusiker och musiklärare på Gotland. Vi lärde känna varandra när jag jobbade i Knivsta i början på 2000-talet, och sedan dess har jag följt hennes musikaliska bana.

När började du skriva musik och var det något särskilt som satte igång skrivandet?

Det var ingen särskild händelse som satte igång mitt skrivande. Jag har ända sedan 10-årsåldern skrivit ner tankar, som ett sätt att bearbeta livet. Sedan lade jag till musiken, ungefär 2005. Jag har sparat en bok jag använde för att skriva ner tankar, dikter och låtar. Jag gick inte i musikklass, men minns att musiklektionerna i högstadiet var viktiga. Det fanns en längtan att hitta på egen musik och jag satt hemma i köket med min mammas gitarr och spelade.
Där var några musikaliskt viktiga år omkring konfirmationen, då jag tog sånglektioner och pianolektioner och sjöng i ungdomskör i Knivsta.
Hösten efter studenten reste jag till Costa Rica med Ung i den världsvida kyrkan. Där köpte jag en gitarr till mig själv i 19-årspresent. Året efter började jag på Helsjöns folkhögskolas klassiska musiklinje. Jag kände ett behov av att lära mig mer teori och kunna notera den musik jag skrev.
En sång från 2007 finns med på nya skivan. Den skrev jag när min farfar dog. Våren 2024 arrade jag den för sång, piano & fiol.

Vilken sorts musik skriver du?

Jag skriver i flera olika genrer: visa, jazz, kyrkomusik, psaltarpsalmer. Ibland pianoballader och körarrangemang.

För vilka ensembler?

Jag skriver för att jag själv har ett behov och finner glädje i det. Det blir en bonus om någon annan också får glädje av det. Jag arrar och skriver en del för kör, exempelvis sånger som jag lärt mig under en praktik i Tanzania 2017.
Ungefär vartannat år blir det en ny skiva med egenskriven musik. Jag har en pärm med texter, dikter, ackordföljder och melodier. När det är dags att jobba med en skiva plockar jag fram ungefär 20 texter som jag jobbar vidare med, och som sedan bantas ner till 10-12 låtar som spelas in. Ofta skriver jag också någon helt ny sång. Jag försöker vara lyhörd och känna in vad som fungerar, och jag skriver ofta tillsammans med min man. Det som är häftigt med att göra en ny skiva är att man aldrig vet vilka ringar på vattnet den ger.

Vad inspirerar dig?

Det kanske låter ”flummigt”, men jag hämtar inspiration ur livet. Det kan vara olika situationer eller en plats, det kan vara någon resa. I påskas var jag tillbaka i Tanzania, och när jag kom hem spottade jag ur mig musiken till senaste skivan. En gång blev jag inspirerad av en ackordföljd på en kurs i orgelimprovisation. Fyra av sångerna på nya skivan är inspirerade av mina barn och leken med dem.

Hur ser din skrivprocess ut?

Det är lite olika. Ibland kommer texten till först, andra gånger är det en ackordföljd och en melodi som kommer först och texten följer sedan. Texter och melodier ligger mig närmast.
Jag skriver nästan alltid texterna själv, men har tonsatt några texter av Margareta Melin. (”I mitt eget inre”, för basklarinett, sång, piano och ”Som hjärtat pulserar”).

Vilken beställning skulle du vilja få?

Jag fick faktiskt en beställning efter en konsert nu i somras. En person i publiken hörde av sig efter konserten och ville köpa pianonoter till en av sångerna, så jag antog utmaningen att notera pianoackompanjemanget. När någon vill spela ens musik blir man glad!

Jag och min man har skrivit några psaltarpsalmer, och det hade varit roligt att få sätta ihop dem till en antologi. De är lite svängigare, två är skrivna för flerstämmig gospelkör och solist. Det hade varit roligt att sprida dem!

Har du skrivit några större verk?

Det största jag skrivit är nog när jag skrev text, musik och orkesterarrangemang till Konferencier-sången till SMASK i Malmö 2014 (SMASK är en förkortning av Sveriges MusikAkademikers Sång Kåntest, en melodifestival som ordnas årligen av Sveriges musikhögskolor).

Här nedan ligger länkar till några av Katarinas sånger. Vill man köpa noter till sig själv eller till sin kör är det bara att höra av sig, kontaktuppgifter finns på hennes egen hemsida.

www.musikat.se

Följ mig gärna på upptäckdfärden bland kvinnor som skriver musik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.