Veckans tonsättarina 39

Julia Perry

Jag letar efter svarta kvinnliga kompositörer, och hittar en lista på www.donne-uk.org – för övrigt en bra sida att botanisera på! Mitt val för den här veckan föll på Julia Perry. Vem var då hon?

På wikipedia läser jag att ”Julia Amanda Perry var en Amerikansk kompositör och lärare av klassisk musik som kombinerade europeisk klassisk stil och neoklassiscism med sitt afro-amerikanska arv”. Spännande!

Julia föddes 1924 i Kentycky men familjen flyttade under hennes barndom till Ohio. Fadern var läkare och amatörpianist, och modern uppmuntrade barnens musikaliska utveckling. Både Julia och hennes två systrar spelade fiol när de var små. Julia övergav dock fiolen efter två år, för att spela piano istället.

Hon studerade sång, piano och komposition vid Westminster Choir College mellan 1943 och 1948, och där avlade hon både kandidat- och magisterexamen i musik. Hon studerade vidare vid Berkshire Music center och senare vid Juilliard School of music.

1952 och 1954 fick Perry stipendiet ”Guggenheim Fellowship”. Ena gången för att studera i Florence för Luigi Dallpiccola, och andra gången för att studera för Nadia Boulanger i Paris.

Julia Perry studerade också dirigering i Siena under några somrar, men återvände till Amerika efter ett antal år i Europa. Vid hemkomsten fortsatte hon sitt komponerande, men började också att undervisa.

På 1960-talet var Julia Perrys musik vida känd och framfördes av New York-filharmonikerna och andra betydande orkestrar. Hon vann också flera priser för sin musik.

Perry fick pris för sin sonat för viola, och för övrigt finns t.ex. ”Song of our Savior” för kör, där hon använder en dorisk skala. De båda ”Free at Last” och ”I’m a Poor Li’l  Orphan” är tydligt inspirerade av negro spirituals.

Ett verk där Perry utvecklar dissonanser är ”Stabat Mater”. Verket skrevs 1951 och anses vara ett av hennes mest betydande.   

Perry har också skrivit ”Requiem for orchestra”, flera kortare orkesterverk, 3 operor, och inte mindre än 12 symfonier! Jag hittar en uppgift om kantaten ”Ruth” för kör och orgel – den hade varit rolig att titta på!

Julia Perry dog 1979, bara 55 år gammal.

Som så ofta med Amerikanska kompositörer är det svårt att hitta noter. Några inspelningar finns dock på Youtube och Spotify.

2 reaktioner till “Veckans tonsättarina 39”

 1. Hej Katarina!
  Du har rätt vad gäller att hitta noter till tonsättarna, inte minst men inte sist Julia Perry. Men efter att ha sökt ett bra tag så hittade jag en sida ägnad en verkförteckning över Julia Perrys musik. Den bygger dock enbart på de noter som personen bakom sidan själv råkat komma över. Hon har lagt upp ett antal noter som skannade pdf:er och där hittade jag och laddade ner Perrys ”Song of our saviour”. Sen har jag skrivit rent noterna och om du är intresserad så kan du få en kopia.
  Hälsning,
  Wolfgang

  1. Hej Wolfgang! Jag vill gärna ha en kopia på ”Song of our saviour”! Har du kvar adressen till sidan där du hittade noterna?
   /Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.