Veckans tonsättarinna 38

Cecilia McDowall

Denna vecka blir det ytterligare en kvinnlig tonsättare från England, nämligen Cecilia McDowall. Det här är en tonsättare jag känt till ett bra tag, men när jag nu började leta uppgifter för detta inlägg insåg jag att här finns en riktig guldgruva av inte bara körmusik. Men vi tar det från början!

Cecilia McDowall

Cecilia McDowall föddes 1951 i London. Hon studerade musik först vid universitetet i Edinburgh, och sedan vid Trinity College of Music i London, där hon också tog examen i komposition.

McDowall har vunnit många priser för sin musik, senast 2014 då hon fick ”British Composer Award” för stycket ”Night Flight”.

2010 skrev hon kontrakt med Oxford University Press som nu ger ut hennes musik, och 2015 var hon en av domarna i en kompositionstävling för kvinnliga kompositörer.

Cecilia McDowalls musik har framförts av ledande körer, inte bara i England, utan över hela världen. Hon skriver mestadels körmusik, men har också skrivit kammaropera, orkestermusik och en stor mängd kammar- och instrumentalmusik – och även orgelmusik!

Cecilia McDowall har i varje fall bitvis ett ganska modernt tonspråk, som kanske inte faller alla på läppen. Personligen tycker jag att det finns många pärlor – och mycket nytt att upptäcka! Du som vill ha mer information om Cecilia McDowall hittar det t.ex. på Oxford Universitys hemsida, eller på hennes egen sida (länkar nedan!). Där finns hennes verklista, som är riktigt imponerande!

Några exempel på musik delar jag också, och för den som vill leta vidare finns det mycket på Spotify!

https://global.oup.com/academic/category/arts-and-humanities/sheet-music/composers/mcdowallc/?cc=se&lang=en&

https://ceciliamcdowall.co.uk/

Prenumerera gärna genom att fylla i din e-postadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.