Veckans tonsättarinna 37

Ruth Gipps

Ruth Gipps var en engelsk tonsättarinna född 1921, död 1999. Hon var inte bara tonsättare utan också oboist, pianist, dirigent och lärare. Hon var en av sin tids mest produktiva tonsättare med inte mindre än fem symfonier, sju konserter och ett antal kammar- och körmusikverk på verklistan. Hon grundade bl.a. ”London Repertoire Orchestra”, och var dirigent för ”City of Birminghamn Choir”.

Ruth var ett musikalisk underbarn och hon vann sin första kompositionstävling redan när hon var åtta år gammal. År 1937 började hon studera oboe, piano och komposition på Royal College of Music. Hennes lärare i komposition var Gordon Jacob och Ralph Vaughan Williams.

Hon fortsatte studera vis Durham college, där hon träffade sin blivande man, klarinettisten Robert Baker. Med verket The Cat blev Ruth den yngsta kvinnan i Storbritannien som fick en doktorsexamen i musik, endast 26 år gammal!

Ruth var en mycket allsidig musiker, och en duktig solist både på oboe och piano. Tyvärr satte en axelskada stopp för spelkarriären när hon var 33, och hon valde att fokusera helt på att skriva musik.

Ruth Gipps använde sig skickligt av de olika instrumentens klangfärger, och man ana inflytandet från Vaughan Williams. Hon ansåg själv att symfonierna var hennes främsta verk.

Efter kriget skrev Gipps mer kammarmusik, och vann pris för sin Klarinettsonat, op 45.

Tidigt i karriären drabbades Ruth av den diskriminering mot kvinnor som förekom i denna mansdominerade värld av tonsättare. Detta gjorde att hon utvecklade en hård sida, och det drev henne att ännu mer försöka bevisa sin storhet genom den musik hon skrev.

När hon bildade ”London Repertoire Orchestra” (1955) gjorde hon det för att ge unga musiker en möjlighet att komma i kontakt med olika sorts musik. 1961 bildade hon ”Chanticleer Orchestra” som var en professionell ensemble som vid varje konsert framförde ett verk av en då levande kompositör.

För kör har hon skrivit bl.a. ett Magnificat och Nunc Dimittis, ett ”Gloria in excelsis Deo” för unison kör och orgel. Jag har inte hittat mer än en inspelning av Magnificat, och i övrigt verkar det inte finnas någon körmusik av Ruth inspelad. Däremot finns desto fler versioner av hennes symfonier!

Prenumerera gärna genom att fylla i din e-postadress och klicka ”Subscribe”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.