Veckans tonsättarinna 30

Birgit Djupedal

Som kyrkomusiker letar jag mest naturligt efter musik för körer och orgel. Jag har gjort en del ansträngningar för att hitta musik från de nordiska grannländerna, med varierande resultat. Ofta råkar jag på kompositörer mest av en slump. Det kanske beror på hur man letar. På Norsk komponistförenings hemsida finns mycket information om norska tonsättare, och också möjlighet att söka på kvinnor (länk finns längre ned!).

Den norska tonsättarinna jag vill presentera denna vecka heter Birgit Djupedal, och hon föddes 1994. 2018 tog hon masterexamen i komposition vid University of the Arts på Island. Hon har också en kandidatexamen i musikvetenskap och studier i kyrkomusik från Trondheims universitet.

Djupedal försörjer sig som kompositör, körledare och musiker. Hon leder två körer: damkören ”Cantus cordi”, och en blandad kör för Islänningar boende i Oslo. Hon är också, tillsammans med Ásbjörg Jónsdóttir, ansvarig för Skálholt Summer Conserts, vilket är en musikfestival som funnits på Island sedan 1975.

Birgit skriver musik för alla slags ensembler och stilen är en mix av traditionell harmonik och fri tonalitet, och ofta med en politisk tvist. Nedan hittar du länkar till Birgit Djupedals hemsida, och flera ljudexempel från Sound cloud – där finns mer att lyssna på, så titta gärna in där om du vill höra mer av Djupedals musik!

Länkar:
https://www.komponist.no/
https://www.birgitdjupedal.com/

Noter:
https://www.nb.no/sheet-music/shop/?_composer=djupedal-birgit

Prenumerera gärna på blogginläggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.