Veckans tonsättarinna 31

Imogen Holst

Veckans tonsättarinna kom jag i kontakt med via Wolfgang Undorf. Vi träffades för några år sedan då vi båda sjöng i samma kör i Stockholm. Han har ett brinnande intresse för kvinnliga kompositörer, och organiserar varje sommar en ”Sommarkör” i Gustav Vasa kyrka i Stockholm, där det (nästan) bara sjungs musik skriven av kvinnor. Jag hoppas att Wolfgang gästbloggar här någon gång framöver, och då kan han presentera sig själv lite närmare!

Om du är en van musiklyssnare kanske du har hört talas om Gustav Holst (hans mest kända musik är kanske ”Planeterna”). Mindre känd är hans dotter Imogen, född 1907 i Surrey, England. Imogen studerade vid St Pauls flickskola, där hennes far undervisade. 1926 blev Imogen antagen till Royal College of music, där hon studerade komposition, harmonilära, kontrapunkt och dirigering (lärare var bl.a. George Dyson och Ralph Vaughan Williams). Hon vann flera priser för sina kompositioner. Imogen försörjde sig på att komponera och undervisa, och skrev böcker och undervisningsmaterial. 

År 1952 bad Benjamin Britten (en annan känd engelsk kompositör!) att hon skulle jobba för honom och hjälpa honom med en opera han skrev. Under åren 1956 – 1977 var hon också ansvarig för festivalen i Aldeburgh.

Imogen Holst var också dirigent för en kör bestående av ungdomar. Kören kallades ”The Purcell singers”, och framförde allt ifrån medeltida till nutida musik.

Det var en mycket kort resumé av Imogen Holsts liv och gärning. För dig som vill läsa mer lägger jag en länk till webbplatsen för ”The Holst project”, ett sällskap som håller på att katalogisera Imogen Holsts efterlämnade noter, mm. På denna sida finns en utförlig verklista, hon var verkligen produktiv innan hon gick bort 1984.

För kör finns en väldigt fin mässa a capella: Mass in a minor (Mässa i a-moll). Den finns i sin helhet på Spotify.

På Wessmans musikförlag finns ”Six traditional Carols”, enkelt arrangerade av Imogen för damkör.

På presto music finns en del noter att köpa.

Noter på Presto:
https://www.prestomusic.com/sheet-music/composers/208/browse?instrument=1234&size=10&view=large

Noter på Wessmans:
https://www.wessmans.com/ArticleDetail?art=9780195366419

The Holst project
http://www.imogenholst.org/about/list-of-works/

Fyll i din e-postadress och klicka ”prenumerera” så får du ett mail när det finns nya inlägg att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.