Tonsättarinna nr 69

June Nixon (f. 1942)

Den här veckan presenterar jag en australiensiska, som jag råkade hitta när jag sökte efter något helt annat. June Nixon föddes 1942 någonstans i Australien. Jag hittar inte så mycket uppgifter om hennes tidiga liv, men år 2013 gick hon i pension från sin tjänst som organist och körledare i St Pauls Anglican Cathedral i Melbourne – efter att ha tjänstgjort där i fyra decennier!

June Nixon

June berättade i en intervju att hennes mormor red runt och undervisade döttrarna på bondgårdarna i grannskapet i pianospel. Flera kvinnor i släkten spelade orgel. Efter att ha gått lärarutbildning med två fantastiska pianolärare började June spela orgel vid All Saint’s church E St Kilda. Det var här hon för första gången hörde en gosskör sjunga, och hon blev helt tagen av upplevelsen.

Hon undervisade under några år i de lägre årskurserna och åkte runt på inte mindre än 10 olika skolor. Samtidigt hade hon orgelelever och tog ibland hand om gosskörrepetitionerna i All Saint’s. För att hinna öva själv steg hon upp i ottan och satt i kyrkan två timmar innan arbetsdagen började.

Hon fick ett stipendium och reste till London för att studera. Där fick hon många kontakter med betydelsefulla engelska organister, och hade möjlighet att lära sig mer om gosskörernas verksamhet i de stora katedralerna.

1968 vann hon ”Australian National Organ Competition”.

1973 erbjöds hon tjänsten som organist och körledare i St Paul’s i Melbourne, där hon alltså kom att jobba i 40 år!

June nämner Thalben-Ball (Australiensisk organist, 1896-1987) som en inspirationskälla i komponerandet, men hon är glad att hon inte har studerat komposition vid universitetet, då det skulle ha tagit kraft och energi från det hon verkligen ville göra. Hon började skriva musik i samband med att en ny psalmbok skulle tas i bruk, och en präst presenterade en text för henne som han ville ha tonsatt. Så var skapandeprocessen igång och June fortsatte att tonsätta hymntexter och ibland skriva något som passade för den ensemble hon hade.

Nedanstående citat vill jag unna er att läsa utan försök till översättning:

”What I have striven for at St Paul’s is a beauty of choral sound, to match the beauty of the organ, and the building. I wanted to create a sound that was unique to St Paul’s Cathedral Melbourne, and I wanted people who came to the Cathedral to hear a sound and repertoire that was distinctively ours, for an Australian Cathedral, and never a copy of any other Cathedral in any other country or for any other culture. ”

(hela intervjun finns på: https://musforum.org/interview-with-june-nixon/)

Nedan finns länk till några inspelade körsånger. På hemsidan kan du hitta en fullständig verkförteckning, och hänvisning till var noter finns att köpa. Det finns också en lång lista på (ännu) outgivna verk, både för kör och orgel.

Länkar:
http://www.junenixon.com/
https://www.australianmusiccentre.com.au/artist/nixon-june

Vill du ha en påminnelse när nya inlägg publiceras? Fyll i din e-postadress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.