Tonsättarinna nr 101

Carlotta Ferrari (f. 1975)

Den här tonsättarinnan kom jag först i kontakt med för några år sedan, genom en gambist som hade valt ett av hennes stycken för en konsert vi gjorde tillsammans.

Carlotta Ferarri är en nu levande, italiensk tonsättare – inte att förväxla med den Carlotta Ferrari som föddes 1837, och till vilken jag hoppas få anledning att återkomma.

Ferrari har innehaft professorstjänster i Kina och i Florens, och hennes musik har blivit framförd i USA, Australien och på flera håll i Europa. Hennes musik har också lyfts fram vid något som heter WIMfest (Women in Music Festival, som hölls vid universitetet i Harvard 2017).

Ferrari har valt att tillgängliggöra sin musik på de båda gratistjänsterna www.cpdl.org och www.imslp.org, där man gratis kan ladda ner noter. Här finns mängder med musik att utforska. Bland körmusiken finns det en hel del för dig som leder damkör (SA eller SSA), både sakralt och profant och med texter på italienska eller latin, t.ex. den tvåstämmig ”All shall be well” (text Julian av Norwich). Det finns också verk för blandad kör, manskör och barnkör. På youtube finns en spellista med 125 av Carlottas körverk inspelade (länk här nedan).  

På albumet ”Women of history: Music for organ by Carlotta Ferrari” finns ett urval av Ferraris orgelmusik att lyssna på (länk till ett av styckena därifrån finns längre ned). Det finns både lite längre orgelstycken och en del som är kortare (lämplig postludielängd). Jag har själv laddat ner ett par orgelstycken och kommer att införliva något av dem i kommande konserter eller som postludium. Jag kan passa på att tipsa om min spellista på Spotify som heter ”Orgelmusik av kvinnor”, där det nu finns 308 ”låtar” och nästan 20 timmars musik – där kan du som är organist säkert hitta nya spännande stycken att spela framöver så hjälps vi åt att jämna ut statistiken och lyfta fram all bra musik skriven av kvinnor!

http://carlottaferrari.altervista.org/

Prenumerera gärna på kommande inlägg! Fyll i din e-postadress.

2 reaktioner till “Tonsättarinna nr 101”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.